OTROVNA POLITIKA: Cijepite.se!

Problem je, dakako, u tome što ovaj narod nikome ne vjeruje – ne samo pravosuđu, već ni licemjernom premijeru Andreju, ni Božinoviću, ni Capaku, ni Markotićki, ni Bozaniću, pa čak ni Papi

Čudan smo mi neki narod. Dok nije bilo dovoljno cjepiva protiv korone jer je EU, koja je financirala njegovo istraživanje, zajebala ugovore s proizvođačima, koji su kasnili s opskrbom, između ostalog i zato što su bolje zarađivali na nekim drugim tržištima, digli smo se na zadnje noge. Žučno smo optuživali nesposobnu Vladu zato što ne zna zastupati nacionalne interese i vadili mast Plenkoviću kada je, umjesto njega, austrijski kancelar Kurtz stao u obranu Rvacke i upozorio na nepravednu podjelu cjepiva unutar Europe. Sjetite se samo kako smo se bijesno cipelarili u beskrajnim redovima ispred Zavoda za javno zdravstvo i na Zagrebačkom velesajmu i s pravom pribijali na stup srama sve one koji su iskoristili privilegije svojih javnih funkcija da preko reda cjepivom zaštite sebe i svoju užu i širu obitelj.

A kakva se tek prašina digla zbog onog famoznog „viška“ u dozi cjepiva za koje su odabrani pojedinci uspjeli podmetnuti svoje rame, da se ne baci! Pa je HZJZ morao napisati poseban pravilnik za postupanje s istim! Nastala je i makljaža oko prioriteta – jesu li to stari i bolesni ili pak liječnici i sestre u prvim redovima borbe s pandemijom, aktivno radno stanovništvo koje se puno kreće, učitelji, turistički djelatnici ili mladi koji se okupljaju na privatnim tulumima i đuskaju do zore natiskani u nečijem stanu. Organizirala su se i turistička putovanja na vakcinisanje u komšiluku, a ugroženi su se penzići rukama i nogama borili da budu prvi na listi svojih obiteljskih liječnika, i inače preopterećenih svim i svačim.

Sada kada smo sve to teškom mukom nekako prevladali, kada se cijepiti mogu svi koji žele, i to bez najave, a cjepiva ima više nego dovoljno, e sad se baš nećemo cijepiti! Nećemo i gotovo! Odnosno, ne želi se cijepiti 55 posto odraslog stanovništva, jer ne želi. I dok se 1,3 milijuna doza kiseli u frižiderima, s tendencijom da mu za nekoliko mjeseci istekne rok trajanja, najveći punkt za cijepljenje u državi na Zagrebačkom velesajmu, ovoga je vikenda zjapio prazan. Badava se Vili Beroš znojio u zaštitnim kutama i svojom ministarskom rukom znalački uštrcavao doze AstraZenece, Pfizera ili Moderne diljem Rvacke, badava je pisao otvorena pisma svekolikoj javnosti, badava javne kampanje selebritija, uvjeravanja stručnjaka, prijetnje ukidanjem potpora poduzetnicima čiji se djelatnici nisu cijepili, Rvati se ne daju nagovoriti. Njih 55 posto, a među njima i mnogi zaposleni u javnim institucijama, duboko u sebi možda i dalje misle kako covid-19 ne postoji i skloniji su antivakserima, teoretičarima zavjere, ravnozemljašima ili možda onim zdravstvenim djelatnicima, a ima ih preko 20 posto, koji se također ne žele cijepiti jer ne vjeruju u medicinu. U Vilijevom Ministarstvu zdravstva, naprimjer, cijepilo se tek 35 posto zaposlenih, iako bi upravo oni svojim primjerom morali pokazati kako je cijepljenje jedini put do novog starog normalnog.

I nakon što je konačno počela famozna turistička sezona o kojoj nam, nažalost, ovise ekonomija, proračun i goli život, do sredine srpnja uspjeli smo nekako navući procijepljenost od bijednih 44,6 posto, što je daleko od europskog prosjeka koji iznosi 63,8 posto i još dalje od onih 75 posto koje su prije nekoliko mjeseci obećavali vladajući. A to je minimum za postizanje kakvog-takvog imuniteta krda, dok novi, opasniji, zarazniji delta soj virusa nadire sa svih strana.

Treba li posebno isticati da smo s tako poraznom statistikom ponovo u klubu najgorih đaka u EU-u – lošije od nas stoje samo Latvija, Bugarska i Rumunjska. Dakle, ne samo da je Rvacka, prema percepciji vlastitih građana, po neovisnosti sudstva najgora u EU-u, ne samo da imamo najniži BDP i kupovnu moć, ne samo da držimo neslavne vodeće pozicije u tužbama protiv novinara i opijanju maloljetnika, ne samo što su rvacki mužjaci rekorderi u pretilosti i uvjerljivo najdeblji u Europi, već smo, eto, i u klubu najzatucanijih i najneodgovornijih zemalja, čijim građanima prsluk puca ne samo za vlastito već i za tuđe zdravlje, a osobito za iskazivanje minimuma društvene solidarnosti.

No za razliku od svega nabrojenog – na što utječu vanjski faktori, nesposobna i pokvarena vlast, poharana ekonomija, zapušten obrazovni sustav, kao i korumpirani suci i lokalni šerifi – odluku o cijepljenju i napuštanju magareće klupe u kojoj su se s nama našle države koje su doista bile iza željezne zavjese, donosimo mi sami.

Dakle, svatko od nas pojedinačno, slobodnom voljom, kao svjesni građanin koji time daje svoj doprinos zajednici, s obzirom na to da cijepljenje, zbog ljudskih prava i sloboda koji su temelj vladavine prava u EU-u, još uvijek nije obvezno. Možda bi nam bilo lakše da jest, kao i ono protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, ospica, zaušnjaka, rubeole, tuberkuloze, hepatitisa B, bolesti izazvanih bakterijom Haemophilus infl. tipa B i pneumokoknih bolesti – za koje vas nitko ni ne pita, već vas cijepe još dok ste mali. Tako se – dakle, obveznim cijepljenjem, ako je netko zaboravio – iskorijenio niz fatalnih bolesti koje su u prošlosti harale čovječanstvom.

Ako postoji stvar u kojoj se slažem s premijerom Plenkovićem, to je pozivanje na zdrav razum. Šteta da se i u drugim kritičnim situacijama nije jednako postavio, već je računao na retardiranost i primitivluk vlastitog biračkog tijela, podcjenjujući njegovu inteligenciju, pa mu se to sada vraća ko bumerang.

Problem je, dakako, u tome što ovaj narod nikome ne vjeruje – ne samo pravosuđu, već ni licemjernom premijeru Andreju, ni Božinoviću, ni Capaku, ni Markotićki, ni Bozaniću, pa čak ni Papi!

Veliki dio razočaranih birača ljevice ne doživljava više ni verbalnog silnika s Pantovčaka, predsjednika Milanovića, koji se sve češće ponaša ko podivljala zvijer, pa ni od njega nikakve vajde.

No usprkos svemu navedenom, drage Rvatice i Rvati, cijepite se!

Nemojte se cijepiti zato što su vam to rekli bahati i anemični premijer Andrej Plenković, posrnuli ministar zdravstva Vili Beroš ili arogantni predsjednik Republike Zoran Milanović.

Nema nikakve dvojbe da su svi oni u posljednjih 15 mjeseci izvaljivali razne nebuloze, da se Nacionalni stožer civilne zaštite blamirao donošenjem mjera koje nisu imale veze s mozgom i zdravom logikom, već isključivo s političkim interesom premijera i njegove stranke. Istina je i da je Vilijevo ministarstvo masno platilo neupotrebljivu platformu CijepiSe tvrtki Cuspis svog poznanika Vinka Kojundžića, koja je samo stvarala kaos u naručivanju, da je Alemka Markotić usred najstrože zabrane javnih okupljanja držala vatreni govor bez maske na misi za Stepinca ispred katedrale, pred naguranom gomilom, da je drčni Zoki prvo konstatirao kako je korona isto što i karijes, da se pjenio zbog nošenja maski, zabrane rukovanja, zatvaranja kafića i ograničavanja ljudskih sloboda bez dvotrećinske odluke Sabora. Istina je i da su pogrebi i svadbe s više od 25 ljudi bili zabranjeni za puk vulgaris, dok se na Banditićevom posljednjem ispraćaju okupilo nekoliko tisuća obožavatelja s ucviljenim vrhom vlasti, istina je i da su sestre i doktori u KB-u Dubrava, najvećem korona-centru u zemlji, urlali i sitno vezli kola uz harmoniku dok su pacijenti na višim katovima izdisali na respiratorima, kao i da je Domovinski pokret u izbornoj noći organizirao pravi dernek, s tamburašima i pršutom, iako su takvi skupovi bili zakonom ograničeni. Istina je da su se događale bezbrojne apsurdne situacije zahvaljujući vrludanjima Stožera i nedosljednosti represivnog aparata, ali odjebite sve to i budite iznad toga. Cijepite se – zbog sebe i onih oko sebe!

Cijepite se zato da ne završite na respiratoru i u najgorem slučaju podlegnete delta soju virusa, a ne zato što vas na to netko prisiljava. Ako se u vama probudio urođeni rvacki dišpet i ako se već želite inatiti vlasti, što je u ovoj i ovakvoj Rvackoj sasvim razumljivo, činite to na nekom drugom polju, a ne na polju zdravlja.

I konačno, cijepite se zato što ste domoljubi! To je najpatriotskiji čin koji možete napraviti za svoju domovinu, rekao je Joe Biden Amerikancima, koji svom predsjedniku, za razliku od Rvata – vjeruju.

Komentiraj