Otok Vis: Grad Komiža uvodi nove uvjete za držanje domaćih životinja, vlasnici OPG-ova u strahu od prekršaja

Grad Komiža na otoku Visu uvodi zabranu držanja domaćih životinja u gradu Komiži i u naseljima koji se nalaze u njezinom sastavu, donosi N1.

To je izazvalo burnu reakciju lokalnih OPG-ova i uzgajivača domaćih životinja koji smatraju da nove uvjete nikako neće moći ispuniti. Neki od njih rekli su da danima ne spavaju jer ne znaju što će sa životinjama, a ne žele živjeti u prekršaju i čekati što će se dogoditi.

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, naime, izglasana je odluka da se zabrani uzgoj stoke u naseljenom mjestu, a na područjima koji ne ulaze u tu definiciju, domaće životinje – perad, koze, ovce – mogu se držati u propisanim higijenskim uvjetima i minimalno 150 metara od najbližeg stambenog, ugostiteljskog, sakralnog ili turističkog objekta, te minimalno 50 metara od najbliže javne prometnice.

Mještani kažu da se time ugrozilo 99 posto OPG-ova.

Gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević rekla je da se radi o usklađivanju s izmjenama u Zakonu o komunalnom gospodarstvu, donesenim 2019. godine. Ivčeivć je kazala da svi gradovi i općine na otocima, grad Vis, Hvar, Korčula, Cres, Mali Lošinj, imaju odluku o zabrani držanja domaćih životinja u naseljima, to su svi donijeli još 2019., a sada, kako kaže, građani Komiže se bune.

OPG-ova sa životinjama na tom području nema puno, vlasnici OPG-ova potpisali su peticiju.

Mora biti ograđeno, uredno i s visokim higijenskim standardom

Gradonačelnica kaže da tu odluku grad Vis već odavno ima na snazi i da neće provoditi posebne kontrole na terenu, ukoliko ne bude problema. Vlasnici OPG-ova, međutim, skeptični su i boje se živjeti u prekršaju. Problem im je, kažu, izmjestiti životinje 150 metara od kuće. Naglašavaju da su životinje turistima atrakcija i da im ne smetaju.

Gradonačelnica također ističe važnost suživota u ruralnim naseljima. Kada uređuju kuću, normalno da uz kuću ne može biti kokošnjac s 50 kokoši. Prostora ima, važno je da je ograđeno, uredno i da se drže higijenskih uvjeta, objasnila je gradonačelnica. Naglasila je da potiču turizam i razvoj te da se odluka može formulirati i drugačije.

“Ne želimo širiti odluku, možemo ugraditi i stavku da se do 10 kokoši može držati”, rekla je Ivčević za N1.

Komentiraj