OTOK Obilježena 25. godišnjica pogibije četvorice hrvatskih zrakoplovaca

Patrik Macek/PIXSELL

Komemoracijom i polaganjem vijenaca podno spomen-obilježja u Otoku kod Vinkovaca u petak je obilježena 25. godišnjica pogibije hrvatskih zrakoplovaca – pilota Mirka Vukušića i Marka Živkovića te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata, a počast je odana i 27 branitelja i civila iz Otoka poginulih i nestalih u Domovinskom ratu.

Počast su poginulima polaganjem vijenaca odali članovi njihovih obitelji, izaslanik predsjednice Republike general pukovnik Josip Čuletić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane i načelnika GS OSRH general bojnik Josip Štimac, izaslanstva Kopnene vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, izaslanstva Otoka, Vukovara i Đakova, pripadnika Crnih vrana i Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, Generalskog zbora i drugi.

Ministar Medved podsjetio je na poginule zrakoplovce i njihovu žrtvu, doprinos i entuzijazam u vrijeme presudno za obranu domovine.

“Sada, 25 godina poslije, zahvaljujemo njihovim obiteljima na žrtvi koju su podnijeli, zahvaljujemo i svim preživjelim hrvatskim braniteljima koji su ustrajno, vođeni idealima o slobodi domovine, dali doprinos da danas zajedno uživamo slobodu. Ponosni smo na to razdoblje“, rekao je Medved.

Gradonačelnik Otoka Josip Šarić podsjetio je na okolnosti stradavanja prvih hrvatskih zrakoplovaca te pozvao Državno odvjetništvo RH da procesuira krivce jer su poznata imena i zapovjednika i drugih odgovornih za rušenje i smrt zrakoplovaca.

Četvorica zrakoplovaca, pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, poginula su u bojnom zadatku u noći 2. prosinca 1991. kod Otoka, kada je njihov poljoprivredni zrakoplov „Antonov“ srušen raketom zemlja-zrak „Cub“ ispaljenom iz okupiranog Orolika.

U povodu 25. godišnjice pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca i odavanja počasti njima i poginulim i nestalim braniteljima i civilima iz Otoka, borbeni zrakoplov MIG 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletio je Otok, a obljetnicu su atraktivnim nastupom uveličali i pripadnici akrobatske grupe Krila Oluje.

U crkvi sv. Antuna Padovanskog u Otoku misu zadušnicu za poginule predvodili su otočki župnik Antun Knežević i vojni kapelan fra Mato Vincetić.

U Otoku je danas otvoren i Ured hrvatskih branitelja, a u Domu kulture priređena je izložba fotografija iz Domovinskog rata.

 

Komentiraj