“OTOK-GETO-AZIL”: Otvoren 21. Sa(n)jam knjige u Istri

FaH

“Otok-Geto-Azil” tematsko je polazište ovogodišnjega 21. sajma knjige u Istri koji je u četvrtak svečano otvoren u pulskom Domu hrvatskih branitelja, a na kojemu će do 13. prosinca u više od stotinu programa sudjelovati 146 književnika, glazbenika, prevoditelja, izdavača, urednika, likovnih umjetnika i predavača dok će se pedesetak autora na sajmu predstaviti s novim knjigama.

 Sajam je otvorila glumica Jadranka Đokić, “dijete Pule i Sajma” koja se, kako je istaknula “prvi put pojavila na 4. sajmu knjige u Istri kao gimnazijalka” i izgovorila tadašnji moto sajma odnosno Balotine stihove “Lip je život samo ontar kad se bez straha žrtvuje”.

 Sudionike sajma pozdravio je pomoćnik ministra Vladimir Stojsavljević zavhalivši tom prigodom svima koji će sudjelovati na ovom festivalu knjiga i autora. Upravo zahvaljujući sajmu smatra Stojsavljević, jedanaest sajamskih dana ponovno će se pretvoriti ne samo u književni već širi kulturološki događaj ispunjen diskusijama i razgovorima, promocijama knjiga, stručnim skupovima, radionicama, izložbama, koncertima i filmovima.

 Direktorica sajma Magdalena Vodopija posebno je zahvalila organizacijskom timu, a ovogodišnji je sajam posvetila svim hrvatskim nakladnicima koji su, kako je rekla, “ove godine imali jako tešku zadaću i unatoč velikim teškoćama ostavili divne knjige, zauvijek.”

 “Samo umjetnošću i kreativnošću možemo se boriti protiv ovog vremena”, poručila je Vodopija. Ustvrdivši kako je ova tema zasigurno najaktualnija koju je Sajam ikad imao, direktorica Magdalena Vodopija kazala je kako će kroz mnogobrojne okrugle stolove, knjige suvremenih autora, izložbe, filmove i umjetničke instalacije, ovogodišnji Sa(n)jam knjige u Istri pokušati otvoriti širu raspravu o današnjem trenutku, ali i propitivati teme poput getoizacije slobodne misli, samogetoizacije intelektualaca, cenzure i autocenzure.

 “Dijelom će program i ove godine imati posvetu svome gradu kroz Stripovsku ulicu i Art&Music festival, a u fokusu će biti i jedan osebujan grad – Beograd i njegova snažna umjetnička i kulturna scena”, izvijestila je novinare Vodopija te dodala da će atmosferu suvremenog Beograda u Pulu prenijeti “bardovi toga grada i mlađi beogradski autori među kojima su Slobodan Šijan, Goran Marković, Božo Koprivica, Slavoljub Stanković i drugi”.

Program “Beograd čita”, smatra direktorica Sajma, ujedno je i posveta filmskoj Puli jer su zlatnim Arenama do sada nagrađivani i Miki Manojlović, Goran Marković te Slobodan Šijan. U sklopu sajma održat će se četiri izložbe a pulska publika i ove godine iščekuje premijerna predstavljanja knjiga kojih je svake godine sve više.

Inače, kroz mnogobrojne programe, nove poput Book F(or)ever ali i tradicionalne kao što su Suton uz knjigu, Razgovori iza zavjese, Bertijev program i Doručak s autorom, predstavit će se Zdravko Zima, Jurica Pavičić, Zoran Ferić, Boris Dežulović, Dragan Markovina, Predrag Lucić i drugi.

Komentiraj