Otkriveno ime profesora s Filozofskog, kojeg pet studentica optužuje za seksualno uznemiravanje

U javnost je izišlo ime i prezime profesora kojeg pet studentica optužuje za seksualno uznemiravanje.

Portal Telegram piše da se radi o Dragi Roksandiću, profesoru s Odsjeka za povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Podsjetimo, krajem siječnja Telegram je objavio dokumente koji dokazuju da je rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras znao za pisanu izjavu u kojoj je bivša studentica optužila svog nekadašnjeg profesora za višestruko seksualno uznemiravanje.

Boras se na tadašnju prijavu oglušio. Ubrzo je optuženog profesora promovirao u počasno znanje profesora emeritusa. Nakon što se u javnosti pojavila priča o optužbama na račun Borasovog profesora, Telegramu su se javile još tri studentice sa sličnim neugodnim iskustvima s istim profesorom.

Nekoliko dana kasnije javila se još jedna bivša studentica iz Srbije, koja tvrdi da ju je isti profesor seksualno uznemiravao, kad je prije dvadesetak godina predavao u ljetnoj školi u Subotici.

Rektor Boras u priopćenju za javnost o cojelom slučaju je kazao: “Nakon očitovanja profesora, utvrđenih činjenica te uvida u predočenu dokumentaciju, kao čelnik Sveučilišta nisam sa svoje strane našao uporišta ni opravdanja za pokretanje postupka.”

Spremne ponoviti na sudu

Dio studentica koje su optužile profesora Roksandića Telegramu je dostavio pisanu izjavu o tome da su svoje tvrdnje spremne ponoviti na sudu, a Sveučilište koje vodi Boras u međuvremenu nije pokrenulo nikakav postupak.

Tko je optuženi profesor?

Drago Roksandić za docenta je na katedri za svjetsku povijest izabran 1990. godine. Sedam godina kasnije postaje izvanredni profesor, 2000. godine imenovan je za pročelnika Odsjeka za povijest i predstojnika Zavoda za hrvatsku povijest.

Godine 2003. postao je redoviti profesor, a umirovljen je 2018. godine.

Telegram se Roksandiću javio prije četiri dana i zatražio da ponudi svoju stranu priče, ali odgovor nije dobio.

Komentiraj