Otkriven identitet idejnog tvorca bitcoina?

Screenshot/Youtube

Australski poduzetnik sa sjedištem u Sydneyju Craig Steven Wright mogao bi, prema specijaliziranim internetskim stranicama, biti idejni tvorac bitcoina, virtualne valute heretičke reputacije.

Mediji progone već nekoliko godina tajanstvenog (ili više njih) informatičara koji je pod pseudonimom Satoshi Nakamoto osmislio 2009. software zaslužan za bitcoin.

Citirajući povjerljive dokumente, američki časopis Wired i blog Gizmodo izvješćuju u srijedu da bi Craig Steven Wright mogao biti idejni tvorac bitcoina.

“Sve ukazuje na Craiga Stevena Wrighta, muškarca koji se nikada nije nalazio na listi osumnjičenih osoba koje traže Nakamoto”, čita se na Wiredu.

“Usprkos gomili indicija, još uvijek ne možemo sa sigurnosti reći da je misterij otkriven”, nastavlja časopis.  “Postoje samo dvije mogućnosti: ili je Wright pronašao bitcoin ili je briljantan lažljivac koji beznadno želi da se u to povjeruje”.

Gizmodo tvrdi da su Craig Wright i američki informatičar preminuo 2013. Dave Kleiman obojica bili umiješani u stvaranje bitcoina.

Stranica svoje tvrdnje potkrepljuje povjerljivim dokumentima i piratskim uvidom u njegovu elektronsku poštu i u kojoj je Wright nekoliko puta naveo da je on Nakamoto.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]