Metro

OTKRIVAMO Vlada snižava stopu PDV-a samo na domaće meso, ribu, svježe povrće i voće

Na današnjoj sjednici Vlade koja počinje u 10 sati ,  u sklopu prve točke dnevnog reda  na kojoj će se predstaviti  smjernice  ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2019.-2021. , ministar financija Zdravko Marić, predstavit će prijedlog izmjena poreznog sustava o čemu su u javnost već procurile neke informacije.   Nacional doznaje kako se u  mjerama  koje se odnose na  snižavanje stope PDV-a na meso, ribu, svježe povrće i  voće s 25 na 13 posto predviđa da se snižena stopu PDV-a na ove proizvode odnosi na  domaću proizvodnju  . Na taj način zaštitit će se domaća proizvodnja  pa bi  meso, riba, voće i povrće  koji u trgovine stižu  od hrvatskih proizvođača  trebali biti jeftiniji od istih uvoznih proizvoda. U okviru mjera porezne reforme ,  doznaje Nacional, Vlada će se, računajući dosadašnje porezno rasterećenje,  odreći ukupno šest milijardi kuna prihoda.

Komentirajući prijedlog o snižavanju stope PDV-a na meso, ribu, svježe voće i povrće , ministar Zdravko Marić u utorak je rekao da je PDV regresivni porez i da ga  jednako  plaćaju svi, bez obzira  kolika im je plaća, no u relativnim odnosima, pitanje je koliko ta mjera kome znači.

Kako je rekao, intencija tog prijedloga je da se utječe na smanjivanje tzv. regresivnog efekta, jer je to između ostalog jedini način na koji i građani s najnižim dohotcima, koji u ovome trenutku nisu u škarama poreza na dohodak, mogu osjetiti porezne izmjene.  Naime, potrošnja hrane i stanovanje, najveći je teret i oduzima najveći dio prihoda građanima.

Komentiraj