OTKRIVAMO Kako je HDZ-ov sisačko-moslavački župan Ivan Celjak mijenjao kriterije od projekta do projekta

Autor:

27.03.2024., Glina - Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bacic u sklopu radnog posjeta Glini polozio je kamen temeljac za izgradnju visestambene zgrade u Ulici hrvatskog sokola te obisao gradiliste 3 visestambene zgrade u Vukovarskoj ulici. Ivan Celjak.
 Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Nikola Cutuk/PIXSELL

Nacional je u prošlom broju donio detalje kaznene prijave upućene Uredu europskog javnog tužitelja u Zagrebu, u kojoj se opisuje kako se na projektima obnove Petrinje dogovaraju višestruko preplaćeni poslovi, protiv ministra graditeljstva Branka Bačića i niza lokalnih dužnosnika HDZ-a na području Sisačko-moslavačke županije.

Upravo je taj članak doveo do skandaloznog pokušaja HDZ-a da preko Državnog izbornog povjerenstva pokuša cenzurirati to otkriće Nacionala.

Nacional je detaljno proučio dokumentaciju nekoliko projekata koji su se provodili na području Sisačko-moslavačke županije, a iz kojih se jasno vidi da je gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes postupila suprotno uobičajenom modelu postupanja prihvativši višestruko veću ponudu od iznosa procijenjene vrijednosti u projektu obnove zgrade Hrvatskog doma u Petrinji, ali također da je po sličnom modelu ponude prihvaćao i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

Dokumentacija u posjedu Nacionala otkriva da se u više slučajeva natječaja za obnovu područja Sisačko-moslavačke županije, župan Ivan Celjak nije vodio jednakim kriterijima.

Obnova kurije Oberhofer-Hangi

Prilikom obnove kurije Oberhofer-Hangi, Sisačko-moslavačka županija na čelu sa županom Ivanom Celjakom raspisala je natječaj za obnovu s procijenjenom vrijednošću 754,5 tisuća eura, no došle su dvije ponude, i to obje na peterostruko veći iznos. Ponuda tvrtke Bau gradnja iznosila je 3,8 milijuna eura, a ponuda tvrtke Neving 3,7 milijuna eura.

U obrazloženju odluke o poništenju župan Ivan Celjak naveo je da se ponuda tvrtke Bau gradnja odbija jer „znatno prelazi osigurana sredstva Naručitelja“, dok je za ponudu tvrtke Neving naveo da nije sukladna Pozivu za dostavu ponuda zbog dostavljenog troškovnika u kojem nisu ispunjene sve stavke.

Obnova zgrade Strukovne škole Sisak

U slučaju obnove zgrade Strukovne škole Sisak ključno je pitanje zašto je odustao najpovoljniji ponuditelj Gradis, koji je već bio izabran kao najbolji ponuditelj pa je potom izabrana tvrtka Bau gradnja iz Gunje. Nacionalovi izvori tvrde da su se na pojedine tvrtke vršili izravni i neizravni pritisci kako bi odustale od nadmetanja u korist nekih drugih tvrtki.

Za projekt obnove Strukovne škole Sisak, čija je vrijednost procijenjena na 754,7 tisuće eura, stigle su tri ponude. Najpovoljnija ponuda, ona tvrtke Gradis, iznosila je 1,3 milijuna eura, dok je ponuda tvrtke Bau gradnja iznosila 1,9 milijuna eura, a ona tvrtke odnosno obrta Marčinković 2,8 milijuna eura. Prvom odlukom o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja odabrana je ponuda tvrtke Gradis. Iako je i ona bila gotovo dvostruko veća od procijenjene vrijednosti nabave, još uvijek je bila znatno povoljnija od ostalih. Međutim, tvrtka Gradis naglo je odlučila odustati od potpisivanja ugovora pa župan Ivan Celjak donosi novu odluku i odabire tvrtku Bau gradnja.

U odluci o ponovnom odabiru navedeno je:

“Zbog odustanka ponuditelja Gradis d.o.o. (…) od svoje ponude, naručitelj je ponovno rangirao ponude, ne uzimajući u obzir ponudu prvotno odabranog ponuditelja, te na temelju kriterija za odabir ponude donio novu odluku o odabiru. “

I odabrao je ponudu tvrtke Bau gradnja.

Kao još jedan tipičan primjer takvih rabota Nacionalov izvor, podnositelj kaznene prijave EPPO-u, navodi projekt projektiranja i izvođenja Ambulante Caprag, pri čemu je jedina tvrtka koja je bila unutar procijenjene vrijednosti nabave, Gradis d.o.o., odustala od ponude, a po kuloarima se, kako tvrdi, proširila priča da će ako ne odustanu, imati česte inspekcijske preglede na svojim gradilištima.

„U pravilu poslove tako dobivaju tvrtke Reliance d.o.o. ili Neving d.o.o.“ tvrdi prijavitelj koji je Nacionalu omogućio uvid u više projekata obnove u kojima je neka od tih dviju tvrtki prošla u postupku nabave.

Obnova Psihijatrije Sisak

U slučaju Psihijatrije Sisak župan Ivan Celjak ipak je poništio natječaj. Na natječaj čija je procijenjena vrijednost iznosila 88 tisuća eura, tvrtka Neving kao jedini ponuditelj predala je ponudu u iznosu čak 720 tisuća eura.

U obrazloženju Odluke o poništenju natječaja u tom se slučaju navodi: “Ponuda ponuditelja Neving d.o.o. (…) je odbijena sukladno čl. 26, stavku 1. točki 7. Pravilnika kao neprihvatljiva ponuda s obzirom da prelazi planirana odnosno osigurana sredstva Naručitelja.”

Tu je odluku također potpisao Ivan Celjak te naveo da će odmah raspisati novi natječaj.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.