Hrvatska kuća disanja

OTKRIJ NA VRIJEME Humanitarna akcija za kupnju CT uređaja za rano dijagnosticiranje raka pluća

Zaklada Hrvatska kuća disanja i Grad Zagreb pokrenuli su jednu od najvećih humanitarnih akcija u Republici Hrvatskoj pod nazivom ‘Otkrij na vrijeme’.

Glavni poticaj za pokretanje bili su statistički podaci Hrvatskog pulmološkog društva za 2016. godinu koji pokazuju kako se s oko tri tisuće novooboljelih godišnje Hrvatska nalazi na visokom drugom mjestu u Europi po broju oboljelih i umrlih od raka pluća.

U suradnji s Udrugom Jedra osmislili su akciju koja će pridonijeti smanjenju stope smrtnosti od bolesti dišnoga sustava te educirati građane o važnosti prevencije, ranog prepoznavanja i suzbijanja čimbenika rizika te važnosti prestanka pušenja. Glavni cilj akcije je prikupiti 15 milijuna kuna za kupnju CT uređaja za rano dijagnosticiranje ove zloćudne bolesti.

U Hrvatskoj puši gotovo svaka treća odrasla osoba dok godišnje od karcinoma pluća umre 2 600 osoba. Oko 20% pušača obolijeva od KOPB-a (kronične opstruktivne plućne bolesti) zbog izravnog kemijskog djelovanja duhana na strukturu pluća. Najugroženija je skupina pušača iznad pedeset godina starosti koja puši više od kutije cigareta dnevno.

hkd_01

“Akcijom Otkrij na vrijeme prikupljaju se sredstva za kupnju CT uređaja nove generacije koji će primarno pušačima, kao najugroženijoj ciljnoj skupini, omogućiti screening i ranu dijagnostiku plućnih oboljenja s naglaskom na rak pluća, koji je izlječiv ukoliko se na vrijeme otkrije. Većina pušača prestane pušiti tek kada ozbiljno oboli ili kada oboli netko od njihove obitelji i prijatelja, a tada je već prekasno. Posebnost ovog uređaja je izrazito niska razina zračenja zahvaljujući kojoj se osobe, ponajprije pušači, mogu pregledati svake godine. Pravovremeno otkrivanje zloćudnog tumora pospješuje vjerojatnost izlječenja”, izjavio je akademik Miroslav Samaržija, Upravitelj zaklade Hrvatska kuća disanja.

hkd_02

Grad Zagreb i Hrvatsko torakalno društvo osnovali su Zakladu Hrvatska kuća disanja. Njen cilj je informiranje i educiranje građana o mogućnostima sprječavanja bolesti dišnog sustava odnosno važnosti prevencije, ranog prepoznavanja i pravovremenog liječenja te suzbijanje čimbenika rizika pri čemu veliku ulogu igra prestanak pušenja. ‘Otkrij na vrijeme’ najveća je akcija koju zaklada organizira kako bi se prikupila sredstva za kupnju CT uređaja. Doniranjem iznosa u vrijednosti jedne kutije cigareta činite veliki korak za svoje zdravlje.

U akciju koja će trajati od 16. studenog do kraja godine svi zainteresirani se mogu uključiti uplatom na broj žiro računa akcije: HR3923600001501932633 (Zagrebačka banka).

Komentiraj