Otkriće Nacionala o planu za rušenje Plenkovića najčitanija vijest na portalu N1

Najnovije otkriće Nacionala o tome da vodstvo HDZ-a sumnja da je desno krilo te stranke potpomognuto dijelom braniteljske populacije započelo operaciju s krajnjim ciljem destabilizacije i rušenja prvo Vlade, a potom Andreja Plenkovića s vrha te stranke, načitanija je vijest na portalu N1.

Podsjetimo, naime desno krilo HDZ-a želi spriječiti premijerov plan da spornu spomen-ploču s natpisom ZDS ukloni u rujnu te žele izazvati pad Vlade i smjenu Plenkovića s čela HDZ-a. To je Nacionalu potvrdio visoki politički izvor blizak Andreju Plenkoviću.

– Situacija u HDZ-u nije pretjerano bajna. Jasno se to vidi već neko vrijeme. Od istupa Milijana Brkića do onog jučerašnjeg Đure Glogoškog. Sve to govori da Plenković nema podršku desne struje HDZ-a. Udar na njega će sljedećih dana biti intenziviran, tu informaciju imamo od izvora iz HDZ-a, rekli su nam to par sati nakon istupa Glogoškog na press konferenciji, uvjereni su da je to dio organiziranog poduhvata. Ljudi bliski Milijanu Brkiću to su pokušali demantirati, no to je demantirano njegovim istupom u Večernjem listu koji je zapravo poruka premijeru – rekao je u Novom danu novinar Nacionala Boris Bilas.

– Nezadovoljni su što Andrej Plenković surađuje s manjinama, što surađuje s HNS-om… nezadovoljstvo traje već duže vrijeme – kaže Bilas.

I dok HDZ-ovi partneri iz HNS-a i treći dan zaredom ponavljaju da imaju dogovor s premijerom Plenkovićem o “žurnom” uklanjanju HOS-ove ploče iz Jasenovca, premijer je zasad suzdržan u izjavama.

Šuti i većina HDZ-ovaca koji bi mogli znati koja je sudbina HOS-ove ploče, ali jučer se za Večernji list oglasio Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, s vrlo jasnim stavovima o spomen-ploči jedanaestorici HOS-ovaca.

– Činjenica je da je spomen-ploča HOS-a postavljena zakonito, a ne na silu i činjenica je da je na njoj ratni grb legalne postrojbe iz Domovinskog rata koja u svom ratnom putu nema ni najmanje mrlje.

Činjenica je da u demokratskoj i neovisnoj Hrvatskoj nema potrebe za nasiljem i bespotrebnim dizanjem tenzija. Hrvatski branitelji iz HOS-a imaju toliko veze s ustaštvom koliko neki, koji su zadnjih dana vrlo glasni, imaju veze s hrvatstvom. Ti nikada nisu ni željeli Hrvatsku; ne samo da je nisu željeli već su i radili protiv njene slobode i neovisnosti. Neka se i dalje, kao i inače, odmah dižu na zadnje noge na spomen slova H, ali Hrvatska je stvorena, obranjena i živjet će vječno – rekao je Brkić, pripadnik HDZ-ova desnog krila.

Potpredsjednik Vlade, HNS-ov Predrag Štromar jučer je kazao:

“Mi imamo dogovor s premijerom Plenkovićem, da takvih obilježja više neće biti u javnosti Republike Hrvatske. I dalje stojim kod toga”, rekao je Štromar. “On će to vrlo brzo odraditi”, naglasio je.

Komentiraj