OTKRIĆE NACIONALA O NEXUSU, MARIĆ: Nije na meni da sudim, važno mi je da su poštovane procedure

Zdravko Marić
HINA

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je izjavio da će Vlada, ako se postigne dogovor sa sindikatima javnog sektora, sigurno osigurati novac za povećanje osnovice plaća zaposlenih u javnim službama.

Prema projekcijama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2018. do 2020. godine, novac za rast plaća u javnim službama nije predviđen, a Marić je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima rekao da slijedi “druga runda” razgovora sa sindikatima javnih službi.

“Prva runda” razgovora, kako je rekao, nije urodila ukupnim dogovorom, ali ne isključuje mogućnost da u rujnu, kada se razgovori nastave, dođe do dogovora.

“Siguran sam, ako postignemo dogovor, da ćemo mi iznači ta sredstva”, izjavio je ministar financija.

Proračun je uravnotežen

Za rujan je Marić najavio i izvješće o izvršenju proračuna u prvoj polovici ove godine ali je, predstavljajući preliminarne podatke istaknuo, da je deficit čak i manji nego u prošloj godini, koja je bila jako dobra.

Pravu sliku stanja imat ćemo u rujnu, ali preliminarni podaci za sve koji ulaze u obuhvat opće države govore da je deficit u prvoj polovici 2016.  iznosio 0,2 posto BDP-a, te istaknuo “u prvoj polovici ove godine smo i bolji od toga, proračun je uravnotežen“.

Ministar financija nije želio detaljnije odgovarati na pitanja vezana uz posudbe fonda Nexus Agrokoru o čemu je iscrpno pisao Nacional, ističući kako na njemu nije da o tome sudi, te da mu je kao ministru bilo važno da li su poštovane sve procedure, što je HBOR svojim priopćenjem u srijedu i potvrdio.

Komentiraj