Otkriće liječnika Kraljevske bolnice za žene u Sydneyu revolucionarno mijenja liječenje ozbiljne bolesti

Istraživači iz Sydneyja napravili su prvi korak koji bi mogao promijeniti liječenje endometrioze i poboljšati zdravlje žena koje žive s tom bolnom i iscrpljujućom bolešću. Istraživači iz Kraljevske bolnice za žene u Sydneyju uzgojili su tkivo iz svih poznatih vrsta endometrioze, promatrajući promjene i uspoređujući kako one reagiraju na tretmane.To znači da će istraživači moći razlikovati tretmane za različite vrste endometrioze, uključujući  rezultat  koji će odrediti hoće li žena trebati tretmane za neplodnost.

Profesor opstetricije i ginekologije u Kraljevskoj bolnici za žene u Sydneyu, Jason Abbott, rekao je da je razvoj usporediv s onima postignutim u liječenju raka dojke prije tri desetljeća.
Endometrioza je kronična bolest koja pogađa najmanje jednu od devet australskih žena i djevojaka, a simptomi uključuju bolove u trbuhu, obilne mjesečnice, nadutost, krvarenje iz mjehura i crijeva, umor, tjeskobu potaknutu bolovima i neplodnost, javlja Guardian.

Abbott je rekao da ovo otkriće znači da će različite vrste endometrioze biti ciljano i učinkovitije tretirane, na sličan način kao i rak dojke. “Prije trideset godina sve vrste raka dojke tretirali smo na isti način”, rekao je. “Sada znamo da postoji mnogo različitih vrsta raka dojke i liječimo ih u skladu s tim.”

“Poznavajući vrstu endometrioze, moći ćemo predvidjeti postoji li vjerojatnost da će pacijentica doživjeti agresivan, invazivni oblik bolesti i ponuditi liječenje za očuvanje njezine plodnosti.”

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner