OTKLONJENA POSLJEDNJA PREPREKA Klaus Iohannis odustao, ovo je novi glavni tajnik NATO-a

Autor:

BRUSSELS - Outgoing Prime Minister Mark Rutte arrives for the informal EU summit. During the meeting, discussions will include the results of the European elections and the filling of top positions. ANP JONAS ROOSENS netherlands out - belgium out,Image: 882420589, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: JONAS ROOSENS / AFP / Profimedia

JONAS ROOSENS / AFP / Profimedia

Rumunjska podržava nizozemskog premijera Marka Ruttea za glavnog tajnika NATO saveza, čime je uklonjena posljednja prepreka na njegovom putu prema čelnom mjestu organizacije, navodi se u priopćenju koje je u četvrtak objavio ured rumunjskog predsjednika Klausa Iohannisa.

Iohannis se također kandidirao za tu dužnost, no “obavijestio je saveznike u NATO-u krajem prošlog tjedna da je povukao svoju kandidaturu za tu poziciju”, ističe se u priopćenju.

Rumunjsko Vrhovno vijeće obrane (CSAT) izjasnilo se u četvrtak “za rumunjsku podršku kandidaturi nizozemskog premijera“, prema priopćenju.

‘ŠAPTAČ TRUMPU’ Može li Mark Rutte spasiti NATO?

To znači da su uklonjene sve prepreke na Rutteovom putu da postane idući glavni tajnik NATO-a. Rumunjska je bila jedina zemlja članica koja dosad nije podržala Ruttea, kojem treba jednoglasna potpora sve 32 zemlje članice. Mađarska i Slovačka su Rutteu dale svoju podršku nakon samita čelnika zemalja članica Europske unije ovog tjedna.

Mandat sadašnjeg glavnog tajnika Jensa Stoltenberga završava 1. listopada.

“Mislim da je očito da smo blizu zaključka u savezu, da će saveznici odabrati sljedećeg glavnog tajnika. Mislim da su to dobre vijesti”, rekao je Stoltenberg u utorak u Washingtonu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.