OTKAZ STANODAVACA Rastu cijene najma u Zagrebu, podižu se i naknade zastupnicima

Autor:

12.06.2024., Zagreb - Aktualnim prijepodnevom pocela je 2. sjednica Sabora. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Svi saborski zastupnici čije je prebivalište najmanje 50 kilometara udaljeno od Zagreba imaju pravo na smještaj. Naknada za najamnine saborskih zastupnika već godinama nije mijenjana, a dosadašnjih 330 eura već odavno ne pokriva realnu cijenu najma stana u metropoli, pa će ona biti povećana na 660 eura.

S obzirom na to da nema dovoljno državnih stanova za zastupnike koji spadaju u ovu kategoriju, Sabor plaća najam onima koji se smjeste kod privatnog najmodavca. Ugovor uime Sabora zaključuje njegov tajnik, a naknada je limitirana na 2.500 ondašnjih kuna, piše Novi list.

Pojedini zastupnici koji su željeli veći komfor sami su plaćali najam povrh ove svote. Međutim, stanje na tržištu nekretnina u Zagrebu takvo je da tih 330 eura danas malo znači i proteklih se tjedana događalo da najmodavac jednostavno otkaže stan zastupniku.

“Bilo je toga i mi smo zato morali reagirati. Zatražili smo od Hrvatske gospodarske komore podatke o tome kako se kreću cijene najma stanova u Zagrebu i to nam je bila podloga za iznos od 600 eura po zastupniku, koji predlažemo. Nismo odokativno došli do tih 600 eura. A, zastupnici koji će htjeti boraviti u nekom boljem stanu, sami će si plaćati najam iznad naknade koju će odrediti Sabor”, objasnio je predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Pero Ćosić (HDZ).

Kupci otkrili: ‘Nisu najgore cijene stanova u Zagrebu, ovo nam je najveći problem’

Ova će promjena povući za sobom još jednu. Postoje u Saboru i zastupnici s prebivalištem udaljenim od Zagreba između 50 i 150 kilometara, ali ne koriste pravo na smještaj u stanovima za službene potrebe ili unajmljenim stanovima. Oni radije svaki dan, tijekom zasjedanja Sabora, putuju u Zagreb. Ti zastupnici imaju prava na podmirenje mjesečnih troškova prijevoza također do 2.500 kuna. Stoga se i za njih predlaže rast te naknade na 600 eura.

“Ima zastupnika koji žive u Varaždinu ili Bjelovaru, a iz nekog im razloga više odgovara putovati u Sabor nego koristiti stan u Zagrebu. Za njih su ekvivalent najamnine za stan troškovi prijevoza, pa će oni u potpunosti pratiti povećanje naknade za stan. Svakodnevni prijevoz u Zagreb koštao ih je značajno više od 330 eura”, zaključio je Ćosić.

ŽIVOT U NAJMU Pogledajte koliko od plaće ‘ode’ na stanarinu u Zagrebu, a koliko u široj regiji

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.