[quote_box_center]

  • Izrael je smanjio uvoz drvene građe u Pojas Gaze
  • Time je dodatno otežana obnova kuća uništenih u prošlogodišnjem ratu

[/quote_box_center]

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Izrael je smanjio uvoz drvene građe u Pojas Gaze, objavili su palestinski uvoznici u ponedjeljak, i tako dodatno otežao obnovu kuća uništenih u prošlogodišnjem ratu. Izrael strogo nadzire uvoz građevinskog materijala u Gazu tvrdeći da bi ga Hamas, koji upravlja tom palestinskom enklavom, mogao iskoristiti za obnovu vojne infrastrukture. Unutarnji palestinski obračuni također su usporili obnovu tisuća domova oštećenih ili uništenih u 50-dnevnim borbama Hamasa i izraelske vojske.

Prema palestinskim uvoznicima, dnevno se u Pojas Gaze uvozilo 200 prostornih metara građe za potrebe građevinske industrije, što je sada zabranjeno. Broj dasaka koje koriste tvornice namještaja smanjit će se sa 6000 na 2400 dnevno, kažu oni citirajući upute koje je Izrael poslao Palestinskoj samoupravi sa Zapadne obale.

Smanjenje uvoza

Smanjenje uvoza drvene građe uslijedilo je nakon što je proteklih tjedana udvostručen broj kamiona s različitim proizvodima kojima Izrael dopušta ulaz u Gazu preko jedinog komercijalnog graničnog prijelaza s enklavom. Palestinska samouprava koja koordinira uvoz kaže da u Gazu sada dolazi 600 kamiona s hranom, gorivom i cementom za građevinske projekte koje provodi međunarodna zajednica i Katar.

Izrael je u proteklih šest mjeseci odobrio uvoz 68.000 tona cementa, što je samo maleni dio golemih potreba, rekao je ekonomist iz Gaze Maher al-Tabbaa.

“Gazi su potrebne tisuće tona cementa dnevno da bi imali stvarnu obnovu i razvoj”, rekao je on optuživši Izrael da vodi “gospodarski rat”.

Izraelski dužnosnici tvrde da je Hamas koristio cement i drvo za gradnju tunela ispod granice s Izraelom i da ih je taj militantni pokret počeo obnavljati nedugo nakon završetka rata.

Komentiraj