‘Otello’ je najbolja predstava u HNK Ivana pl. Zajca prošle sezone

HNK Ivana pl. Zajca

Svečana sjednica kazališnog sabora donijela je pregršt nagrada umjetnicima i publici, ali i puno aplauza i smijeha zadovoljne publike te zahvala nagrađenih umjetnika, koji su proglašeni najboljima upravo zahvaljujući publici odnosno njenoj odluci. Za sjajnu atmosferu cijele večeri treba ponajprije zahvaliti voditeljima, glumcima Jasminu Mekiću i Giuseppeu Nicodemu.

Podsjetimo, treću godinu zaredom publika je odlučila o dobitnicima tradicionalnih nagrada za najbolja ostvarenja u programu HNK Ivana pl. Zajca, ovoga puta, naravno, u sezoni 2016/2017, a nagrade su dodijeljene sedamnaesti put.

Prema glasovima publike, za najbolje uloge u ansamblu Hrvatske drame nagrađeni su Marija Tadić za ulogu Eve u predstavi ‘Jesenja sonata’ i Jerko Marčić za dvije uloge: ulogu Alcestea u predstavi ‘Mizantrop’ i ulogu Passepartouta u predstavi ‘Put oko svijeta u 80 dana’. Najboljom dramskom predstavom u cjelini proglašen ‘Mizantrop’ Jeana – Baptistea Poquelina Molièrea u režiji Igora Vuka Torbice.

Najboljima u opernom programu, prema odluci riječke publike, proglašeni su Anamarija Knego za ulogu Desdemone i Giorgio Surian za ulogu Jaga, obje uloge u operi ‘Otello’, koja je pak proglašena najboljom opernom predstavom u cjelini prošle sezone. Ovu opernu predstavu pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa i u režiji i dramaturgiji Marina Blaževića, publika je izabrala i za – najbolju predstavu u cjelini u cjelokupnoj premijernoj produkciji svih umjetničkih grana riječkog HNK sezoni 2016/2017.

U baletnom programu nagrađeni su Sabina Voinea za ulogu Arapske princeze u u opereti ‘Šišmiš’ i Joseph Cane za ulogu princa Siegfrieda u predstavi ‘Labuđe jezero’. ‘Labuđe jezero’ u koreografiji Staše Zurovca i pod dirigentskim vodstvom Matije Fortune, prema glasovima publike, najbolja je baletna predstava u cjelini sezone 2016/2017.

Za najbolje uloge u ansamblu Talijanske drame nagrađeni su Leonora Surian Popov za uloge Barbare Leoni i Signore Cosulich u predstavi ‘Cabaret D’Annunzio’ te Mirko Soldano za ulogu za ulogu Viteza od Ripafratte u predstavi ‘La locandiera /Gostioničarka Mirandolina’. Najboljom predstavom u cjelini u programu Talijanske drame publika je proglasila predstavu ‘La locandiera/Gostioničarka Mirandolina’ Carla Goldonija u režiji Paola Magellija.

Prema odluci publike, najboljim koncertom sezone proglašen je Super gala koncert odnosno koncertna izvedba Gounodove opere ‘Faust’ pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa i nastupom solista Aljaža Farasina, Carla Colombare, Marjukke Tepponen, Lucia Galla, Daria Bercicha, Diane Haller i Ivane Srbljan.

Publika je ove godine i uručila diplome nagrađenima. Tako je nagrade za Hrvatsku dramu uručio gospodin Jugoslav Tadić, jedan od najdugovječnijih kazališnih pretplatnika i posjetitelja koji od 1954. godine posjećuje riječko Kazalište. Nagrade za operni program uručio je gospodin Velimir Cvjetković, dugododišnji pretplatnik i posjetitelj još od ranih 60-ih. Nagrade baletnim umjetnicima uručila je profesorica Ljerka Žic, dugododišnja suradnica u radu s mladom publikom riječke Gimnazije A. Mohorovičića. Nagrađenim članovima ansambla Talijanske drame diplome je uručila gospođa Rina Brumini, dugogodišnja suradnica, prevoditeljica te vjerna gledateljica, a diplomu za najbolji koncert profesorica Borka Jovančević, dugogodišnja suradnica u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji. Nagradu za najbolju predstavu u cjelini riječkog HNK prošle sezone uručili su članovi kazališno glumačke skupine MIM Osnovne škole Nikola Tesla koju vodi dugogodišnja suradnica dr.sc. Anđelka Tutek.

Komentiraj