Dubravko Ružić, otac tragično preminulog Mattea Ružića, organizirao je prosvjed u Zaprešiću, javlja RTL.

Otac preminulog mladića izjavio je da on i njegova žena ne prihvaćaju nalaze obdukcije te da ne vjerujuju da nije bilo nikakvih propusta u proceduri pružanja Hitne medicinske pomoći njegovom sinu.

“Ne vjerujem da nije bilo propusta. Ljudi su ogorčeni, ja sam ogorčen sustavom. Samo molim da netko odgovara za to. Ja ne mogu razmišljati, ne mogu ništa više. Čekam deset dana da vidim što će biti. Ne mogu optužiti nikoga no sustav ne valja. Molim ljude da mi pomognu da sve ovo izdržim, da mogu ići dalje. Da vidim pravdu”, rekao je Dubravko Ružić.

Ružić je izjavio kako ne vjeruje da je njegov sin imao srčanu manu.

“Moje dijete nije imalo nikakvu srčanu manu. Postoje liječnički kartoni, nikad mi nitko nije rekao da on ima srčanu manu. To je laž, a što oni pričaju… Ne mogu reći da lažu dok ne vidim sve”, tvrdi Ružić.

“Moje dijete nitko neće vratiti. Nitko. A ovo je apsurd da mi ne možemo živjeti kao normalni ljudi, to je sramota. Da novac čini čovjeka. Nemam riječi. Više ne znam što pričam. Izbezumljen sam i dosta mi je svega. Za deset ću dana dati izjavu kad od ministra dobijem svu papirologiju. Želim znati istinu. Da vidim što je bilo s mojim djetetom, koje su institucije zakazale, ako nije bilo propusta da se ispričam, a ako ima propusta želim da odgovorni odgovaraju za ono što se desilo”, kazao je ožalošćeni otac.

“Nisam političar, ne zanima me politika, ministar Kujundžić neka radi što hoće. Ako misli da je kriv neka radi što hoće. Osobno protiv čovjeka nemam ništa i ne želim optuživati dok ne vidim dokaze. Ne optužujem nikoga, niti Hitnu, niti policiju niti vatrogasce.. Želim samo znati istinu. To je sve što me zanima. A ako ima odgovornih želim da mi se ispričaju i ako je bilo propusta želim da se sustav popravi da se to više nikada nikome ne dogodi”, zaključio je Ružić.

Tihi skup bez govornika okupio je na središnjem Trgu Ivana Pavla II. veći broj građana, među kojima su bili i političari oporbenih stranaka.

Prema tvrdnjama jednog sudionika skupa, Zaprešićani su ranije imali kvalitetnu i učinkovitu medicinsku zaštitu, koja je posljednjih godina svedena na osnovne zdravstvene usluge, dok su sve važnije funkcije prebačene u Zagreb.

“Sad se to svelo na vađenje laboratorijskih nalaza”, kazao je Vlado iz Zaprešića, sudionik skupa.

Tako, smrt 21-godišnjeg Mattea Ružića bila je kap koja je prelila čašu, budući je hitna pomoć došla na intervenciju bez doktora.

Građani su u vezu s tim imali prekjučer sastanak sa zaprešičkim gradonačelnikom i predložili mu kvalitetna rešenja. Očekujemo da on donese odluku i riješi problem medicinske zaštite u Zaprešiću, kazao je oporbeni gradski vijećnik Ante Vukelić.

Emir Beka iz Sesveta došao je na skup kako bi iznio problem svoje petogodišnje kćeri Šeherezade, koja je 2016. preminula u bolnici u Zagrebu, po njegovim mišljenju, krivnjom liječnika.

Saborski zastupnik Božo Petrov zatražio je ostavku ministra zdravstva Milana Kujundžića i zajedno s kolegama iz oporbe pokrenuo inicijativu za njegov opoziv, a skupina građana prosvjedovala je u četvrtak ispred Ministarstva zdravstva tražeći ministrovu ostavku.

Komentiraj