OSVETA Puljanin prijavio policajce, a oni ga zbog prekršaja uhitili i pokušali strpati u zatvor

Dusko Marusic/PIXSELL

Branko Polomčić, 67 godišnji umirovljeni pomorac iz Pule, četiri dana otkako je pred dvorišnim vratima kuće bio uhićen, još je u šoku zbog postupanja dvojice policajaca iz Policijske postaje  Pula koji, tvrdi, sramote odoru koju nose i čije je ponašanje prema njemu kao građaninu primjer očitog šikaniranja, bespravnog lišavanja slobode, prekoračenja službenih ovlasti i zlouporabe položaja. Iz svog primjera zaključuje da za građane ne postoji pravna i fizička sigurnost i da se Hrvatska pretvara u policijsku državu pa je, nakon 49 godina življenja u Puli, odlučio prodati sve što ima i iseliti se.

O detaljima svog slučaja, poniženja i sramote koju je doživio od uhićenja 7. studenoga  do, nekoliko sati kasnije istoga dana, odluke Prekršajnog suda u Puli da neće završiti u zatvoru, odnosno  da se odbija prijedlog policije za zadržavanjem zbog prekršaja protiv javnog reda i mira – naročito drskog i nepristojnog načina vrijeđanja građana ili narušavanja njihova mira – obavijestio je i ministra policije Davora Božinovića. Inače, za ovaj je prekršaj zapriječena novčana kazna od 50 do 350 njemačkih maraka ili do 30 dana zatvora. Polomčić je dosada bio prekršajno kažnjavan, ali zbog prometnih prekršaja.

Prijavio ih jer su se ponašali kao ‘šerifi’

Za  nacional.hr Polomčić je, predočavajući dokumentaciju iz postupka, opisao kako su na njemu dvojica policajaca ‘vježbala strogoću’, a razlog tome , tvrdi Polomčić,  nije njegovo nepristojno ponašanje, vrijeđanje policajaca i drskost nego, kaže, osveta jer je istu dvojicu policajaca ljetos prijavio. “Nisam vrijeđao policajce, nisam prostačio, bio sam miran, samo sam pitao zašto su došli i dao im osobnu iskaznicu nakon što su mi rekli da su stigli na intervenciju po pozivu mog podstanara” – priča Polomčić. Podstanaru je, nastavlja, dan ranije zbog neplaćanja otkazao i zatražio da se iseli, ali ovaj to nije učinio i tog jutra mu je, a bio je u društvu prijatelja koji je svjedočio cijelom događaju, ponovio da izađe iz stana i uzeo ključ. Zadržao se još neko vrijeme u razgovoru s prijateljem, a kad ga je ispraćao na ulici ispred kuće bili su policajci, oni isti koji su u kolovozu na terasi njegove kuće ‘intervenirali’ prema gostima iz Nizozemske, a zbog prijave susjeda kojima je smetalo njihovo sviranje. Gosti su, naime, bili glazbenici iz orkestra klasične glazbe. “Tada sam ih pitao imaju li nalog za ulaz na moj posjed, nisu imali pa su  izašli, a s ulice su mi prijetili kako će me uhititi. Ponašali su se kao neki ‘šerifi’, vidjeli su to i moji gosti, i zato sam ih prijavio zbog neprofesionalnog postupanja. Iz PU Istarske koja je, napisali su mi, obavila detaljne provjere, odgovorili su da su policajci postupali profesionalno, sukladno zakonu i pravilima službe i da su bili uljudni i pristojni prilikom postupanja, odnosno da navodi iz moje pritužbe nisu potvrđeni.”

U postaji u samici bez odjeće

Ovoga puta, čim je prijatelj otišao, Polomčića su uhitili na što je reagirao rekavši policajcima da će ih prijaviti i tužiti jer ga uhićuju bez razloga i oduzimaju mu slobodu kretanja. Ipak, ušao je u automobil i, priča, “dok smo se vozili prema postaji dvojica policajaca su se pogledavali, smješkali, izgledalo mi je kao da se naslađuju, a oglušili su se i na moj zahtjev da mi pozovu odvjetnika”. No, pravo poniženje, ispričao je Polomčić za nacional.hr,  doživio je u postaji.

“Ponovno sam tražio da mi pozovu odvjetnika, učinili su to nakon sat vremena, a u međuvremenu odveli su me u neku samicu, neurednu prostoriju, i morao sam skinuti odjeću, ostao sam u rublju  i osjećao se poniženo i nelegodno. Tada sam ponovio da ću o svemu obavijestititi ministra policije i Vladu jer su mi uskratili prava koje kao građanin imam po Ustavu,  Zakonu i Konvenciji o zaštiti ljudskih prava, nisam vrijeđao policajce, niti psovao, pretpostavljam da su sve to u optužnom prijedlogu napisali kako bi ispalo da sam ih teško vrijeđao i omalovažavao, a to sam rekao zbog njihovog nekorektnog ponašanja prema meni” ispričao je Polomčić dodajući da su mu oduzeli i lisnicu bez da su napisali zapisnik o oduzimanju predmeta na što ih je također upozorio.

Sud odbio zadržavanje jer zadire u temeljna ustavna prava čovjeka 

Sve što je ispričao za nacional.hr naš sugovornik rekao je i u iskazu na Prekršajnom sudu na koji je doveden uz prijedlog policije za zadržavanjem zbog osnovane sumnje da je počinio prekršaj iz čl.6 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, uz  obrazloženje da “postoje okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti istovrsni prekršaj”.  Nasreću po Polomčića, Prekršajni sud odbio je prijedlog za zadržavanje, a sutkinja je svoju odluku obrazložila navodeći da “ocjenjuje da tužitelj nije precizirao niti konkretizirao prijedlog, osobito u pogledu svrhe koja se predloženom mjerom potiže te da iz sadržaja optužnog prijedloga, kao i okolnosti nastajanja prekršaja, ne proizlaze argumenti da će okrivljenik ponoviti istovrsni prekršaj”.  Uz to, u Rješenju se navodi da  “s obzirom na obranu počinitelja, modalitet i način izvršenja prekršaja, pobude počinjenja djela i njegovu težinu, sudac cijeni da ne postoje tako važni razlozi koji bi opravdali zadržavanje, osobito uvažavajući činjenicu da predložena mjera zadire u temeljna ustavna prava čovjeka i građanina i da se može primijeniti prema počinitelju u slučaju kada se ona ukazuje prijeko potrebnom.”

 

PREK. SUD,RJEŠENJE +ZAPISNIK
PREK. SUD,RJEŠENJE +ZAPISNIK_0001

Komentiraj