Osvajači Oscara Frances McDormand i Joel Coen dolaze na Lopud Film Festival

Osvajači Oscara, glumica Frances McDormand, i njen suprug, redatelj Joel Coen dolaze krajem lipnja u Dubrovnik, preciznije u Lopud, kako bi održali masterclass na drugom izdanju Ponta Lopud Film Festivala. Festival se održava od 22. do 27. lipnja i okuplja redatelje, glumce i snimatelje iz jugoistočne Europe a prošle su ga godine pokrenuli Miro Purivatra, bivši direktor Sarajevo Film Festivala, i Tilda Grossel Bogdanović.

Joel Coen osvojio je tri Oscara za „Nema zemlje za starce“ i to za najbolji film, režiju i scenarij, te za scenarij filma „Fargo“. Sva četiri Oscara osvojio je zajedno s bratom Ethanom. I Frances McDormand osvojila je četiri Oscara, kao producentica i glavna glumica filma „Nomadland“, te kao glumica u filmovima „Fargo“ i „Tri plakata iznad grada“.

Osim Frances McDormand i Joela Coena, na festivalu će masterclassove održati Juho Kuosmanen, finski redatelj filma „Compartment No. 6“, američki  producent Peter Spears koji je radio na filmovima „Nomadland“ i „Call Me By Your Name“, te američki agent Brian Swardstrom.

Festival će predstaviti i šest redatelja u usponu te devet glumaca iz regije. Među njima je Antoneta Alamat Kusijanovic, hrvatska redateljica koja je prošle godine na festivalu u Cannesu osvojila nagradu Camera d’Or za najbolji debitantski film. Bilo je to film „Murina“. Osim nje, predstavit će se i Tamara Kotevska iz Makedonije čiji je dokumentarac iz 2019. „Medena zemlja“ imao dvije nominacije za Oscara.

Na festivalu će, kao predavači, gostovati kompozitor Antonio Sanchez (autor glazbe za Oscarom nagrađeni film „Birdman“), te redatelji  Pawel Pawlikowski, Michel Franco, Lili Horvat, Danis Tanović i Ognjen Glavonić.

Komentiraj