Osumnjičeni za napad na Židove u Monseyu optužen za zločin iz mržnje

Savezni tužitelji podigli su optužnicu za zločin iz mržnje protiv muškarca osumnjičenog za napad hladnim oružjem u domu hasidskog rabina u državi New York tijekom proslave blagdana Hanuke u subotu i ozljeđivanje pet osoba.

Po optužnici, Grafton Thomas (37) ušao je u rabinov dom u gradu Monseyu u državi New York lica prekrivenog maramom i rekao je “nitko ne odlazi”, a zatim krenuo u napad mačetom. Kod rabina se održavala proslava blagdana Hanuke kojoj su nazočili deseci ljudi.

Monsey se nalazi u okrugu Rockland u kojem su trećina Židovi, a među njima je i velika zajednica hasida, ortodoksnih židova koji žive vrlo povučeno.

Thomas je pobjegao s mjesta zločina i policija ga je uhvatila dva sata kasnije.

U njegovom stanu u Greenwood Lakeu pronađeni su dnevnici koje je vodio, a u kojima se spominju Židovi i antisemitizam i sadrže i crteže Davidove zvijezde.

Optužnica se također poziva na dnevnik koji navodno otkriva Thomasova antisemitska stajališta.

Thomasov odvjetnik Michael Sussman rekao je da njegov klijent “ima dugu povijest mentalne bolesti i hospitalizacija” i zatražio je “hitnu procjenu njegova mentalnog zdravlja”, objavio je lokalni portal vijesti Mid Hudson News.

Komentiraj