Osumnjičeni iz afere Vjetroelektrane sami došli u Remetinec i odmah ponudili višemilijunsko jamstvo

Poduzetnici Milenko Bašić i Dragan Stipić, osumnjičeni zajedno s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac u tzv. aferi Vjetroelektrane, u srijedu su sami došli u zatvor u Remetincu. Inače, za njima je bio na snazi Europski uhidbeni nalog i međunarodna Interpolova tjeralica.

Bijeg u BiH

Tjeralice nad njima bile su raspisane osam mjeseci nakon što je krajem svibnja prošle godine uhićena Josipu Rimac te još desetak osoba zbog različitih optužbi vezanih za korupciju. Bašić i Stipić tada su se nalazili u BiH čije državljanstvo imaju, a zatraženo je njihovo izručenje.

Obojica su se u početku branila sa slobode, a zahvaljujući odredbama bilateralnoga sporazuma o izručivanju vlastitih državljana između BiH i Hrvatske, u medijima se govorilo da ih dvojno državljanstvo neće zaštiti od izručenja.

Sud BiH je odbio njihove žalbe i pravomoćno utvrdio kako postoje pretpostavke za njihovo izručenje. Čekao se još samo potpis ministra pravosuđa BiH, ali Bašić i Stipić to su preduhitrili i vratili se.

Hadezeova ekipa

Njih dvojica sada su jedini pritvoreni osumnjičenici u ovom slučaju, budući da je Josipa Rimac iz Remetinca puštena krajem rujna prošle godine, a prije nje su na slobodu izašli HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić te kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija.

U nizu osumnjičenih ova je istraga u posljednjem proširenju, među ostalima, došla i do bivše ministrice Gabrijele Žalac koja je navodno poticala Rimac da njenom bratu ‘sredi’ državni ispit.

Istraga je pokrenuta i protiv državnog tajnika u Ministarstvu branitelja Ivana Vukića, kojega se tereti da je sredio polaganje ispita vozaču ministra Tomislava Medveda te protiv Nevenke Benić, također državne tajnice u istom ministarstvu.

Bašića i Stipića očekuje ispitivanje pred Uskokovim istražiteljima, a istraga bi trebala biti dovršena do sredine godine.

Bašić i Stipić odmah su pokrenuli pravnu inicijativu da tamo dugo i ne ostanu. Podnijeli su prijedloge za ukidanje istražnoga zatvora te ponudili milijunsko jamstvo.

 

EKSKLUZIVNO: ‘Da sam platio 1,5 mil. kuna reketa Jakupčiću i ekipi iz Hrvatskih šuma, USKOK nas sad ne bi proganjao’

 

Komentiraj