OSUDIO VLADINU ODLUKU Nikola Vuljanić: “Sveučilište Sjever nema uvjete za sveučilište i ne može se financirati s planiranih 10 milijuna kuna godišnje”

Patrik Macek/PIXSELL

[quote_box_center]

  • Nikola Vuljanić osudio je u četvrtak Vladinu odluku da u državno vlasništvo uđe Sveučilište Sjever
  • Tvrdi da se radi o projektu koji nema uvjete za sveučilište i koje se ne može financirati s planiranih 10 milijuna kuna godišnje
  • “Bivši ministar Dragan Primorac dao je svom prijatelju Ninoslavu Paviću, doslovno zadnjeg dana svog mandata, dopusnicu da u Splitu osnuje nešto što se zvalo medijsko sveučilište”

[/quote_box_center]

Nezavisni saborski zastupnik Nikola Vuljanić osudio je u četvrtak Vladinu odluku da u državno vlasništvo uđe Sveučilište Sjever, tvrdeći da se radi o projektu koji nema uvjete za sveučilište i koje se ne može financirati s planiranih 10 milijuna kuna godišnje.

“Bivši ministar Dragan Primorac dao je svom prijatelju Ninoslavu Paviću, doslovno zadnjeg dana svog mandata, dopusnicu da u Splitu osnuje nešto što se zvalo medijsko sveučilište, iako nema veze s medijima, a sa sveučilištem još manje”, rekao je Vuljanić u Saboru nakon stanke koju su, zbog različitih tema, zatražila tri zastupnika.

Zastupnik, naime, upozorava da sveučilište mora pokrivati najmanje tri znanstvena područja, što kod Sjevera nije bio slučaj.

Prepričao je i na kronologiju cijelog slučaja.

Pavićev EPH, kaže, potom je osnovao tvrtku na koju je prenio ministrovu dopusnicu, a nakon nekoliko godina tvrtku su prodali Gradu Koprivnici. Nakon što je postalo jasno da grad veličine Koprivnice neće moći financirati sveučilište, udružili su se s veleučilištem u Varaždinu, da bi nakon svega zatražili da se sveučilište prebaci na državni trošak, što je Vlada na kraju i odobrila, prepričava Vuljanić.

“Time se zaustavlja i sprječava bilo kakav postupak daljnje valorizacije, a državnom proračunu se nameće trošak koji se lažno prikazuje kao 10 milijuna godišnje, što je pola troška jednog osrednjeg fakulteta u Zagrebu”; upozorio je.

Poziv na borbu protiv droge

HDSSB-ov zastupnik Boro Grubišić pozvao je kolege, ali i izvršnu vlast, konkretno ministarstva unutarnjih poslova i zdravstva, različite inspekcije, da povedu još jaču i žešću borbu protiv korištenja droga, posebice onih iz smart shopova.

Zastrašujuća je činjenica da na psihijatrijske odjele i Hitnu medicinsku pomoć dolaze osobe nasilnog ponašanja, psihotičnih reakcija zato jer su uživale pametne, legalne droge iz smart shopova, dakle trgovina, upozorio je zastupnik.

“Imali smo i smrtni slučaj u 15-godišnjeg djeteta u Zagrebu, a o tome nismo zborili”, spočitnuo je kolegama.

Grubišić kaže da i u Europi postoji ta pošast, ne misli da će se problem riješiti ako se smart shopovi zatvore. Ako ih i zatvorimo, postoje načini da se sredstva sa sintetskim tvarima prodaju i dalje, ispod tezge, rekao je zastupnik.

Damir Kajin (IDS) opetovao je svoje nezadovoljstvo nakanom da se u Buzetu gradi kompostana. Radi se o nerazumnoj odluci gradonačelnika Buzeta da se u centru grada gradi objekt koji bi godišnje prerađivao 7 500 tona purećeg i pilećeg gnoja koji bi se prikupljao od Ljubljane, Udina do Pule, Delnica … Time bi Buzet postao regionalni centar gnoja, ustvrdio je Kajin.

“Vama na dušu, građanima na duranje, četvrti put govorite na ovu temu”, spočitnuo mu je predsjednik Sabora, Josip Leko.

Komentiraj

Source:M.Z./HINA