[quote_box_center]

  • Nikola Vuljanić osudio je u četvrtak Vladinu odluku da u državno vlasništvo uđe Sveučilište Sjever
  • Tvrdi da se radi o projektu koji nema uvjete za sveučilište i koje se ne može financirati s planiranih 10 milijuna kuna godišnje
  • “Bivši ministar Dragan Primorac dao je svom prijatelju Ninoslavu Paviću, doslovno zadnjeg dana svog mandata, dopusnicu da u Splitu osnuje nešto što se zvalo medijsko sveučilište”

[/quote_box_center]

Nezavisni saborski zastupnik Nikola Vuljanić osudio je u četvrtak Vladinu odluku da u državno vlasništvo uđe Sveučilište Sjever, tvrdeći da se radi o projektu koji nema uvjete za sveučilište i koje se ne može financirati s planiranih 10 milijuna kuna godišnje.

“Bivši ministar Dragan Primorac dao je svom prijatelju Ninoslavu Paviću, doslovno zadnjeg dana svog mandata, dopusnicu da u Splitu osnuje nešto što se zvalo medijsko sveučilište, iako nema veze s medijima, a sa sveučilištem još manje”, rekao je Vuljanić u Saboru nakon stanke koju su, zbog različitih tema, zatražila tri zastupnika.

Zastupnik, naime, upozorava da sveučilište mora pokrivati najmanje tri znanstvena područja, što kod Sjevera nije bio slučaj.

Prepričao je i na kronologiju cijelog slučaja.

Pavićev EPH, kaže, potom je osnovao tvrtku na koju je prenio ministrovu dopusnicu, a nakon nekoliko godina tvrtku su prodali Gradu Koprivnici. Nakon što je postalo jasno da grad veličine Koprivnice neće moći financirati sveučilište, udružili su se s veleučilištem u Varaždinu, da bi nakon svega zatražili da se sveučilište prebaci na državni trošak, što je Vlada na kraju i odobrila, prepričava Vuljanić.

“Time se zaustavlja i sprječava bilo kakav postupak daljnje valorizacije, a državnom proračunu se nameće trošak koji se lažno prikazuje kao 10 milijuna godišnje, što je pola troška jednog osrednjeg fakulteta u Zagrebu”; upozorio je.

Poziv na borbu protiv droge

HDSSB-ov zastupnik Boro Grubišić pozvao je kolege, ali i izvršnu vlast, konkretno ministarstva unutarnjih poslova i zdravstva, različite inspekcije, da povedu još jaču i žešću borbu protiv korištenja droga, posebice onih iz smart shopova.

Zastrašujuća je činjenica da na psihijatrijske odjele i Hitnu medicinsku pomoć dolaze osobe nasilnog ponašanja, psihotičnih reakcija zato jer su uživale pametne, legalne droge iz smart shopova, dakle trgovina, upozorio je zastupnik.

“Imali smo i smrtni slučaj u 15-godišnjeg djeteta u Zagrebu, a o tome nismo zborili”, spočitnuo je kolegama.

Grubišić kaže da i u Europi postoji ta pošast, ne misli da će se problem riješiti ako se smart shopovi zatvore. Ako ih i zatvorimo, postoje načini da se sredstva sa sintetskim tvarima prodaju i dalje, ispod tezge, rekao je zastupnik.

Damir Kajin (IDS) opetovao je svoje nezadovoljstvo nakanom da se u Buzetu gradi kompostana. Radi se o nerazumnoj odluci gradonačelnika Buzeta da se u centru grada gradi objekt koji bi godišnje prerađivao 7 500 tona purećeg i pilećeg gnoja koji bi se prikupljao od Ljubljane, Udina do Pule, Delnica … Time bi Buzet postao regionalni centar gnoja, ustvrdio je Kajin.

“Vama na dušu, građanima na duranje, četvrti put govorite na ovu temu”, spočitnuo mu je predsjednik Sabora, Josip Leko.

Komentiraj