Osuđeni za obiteljsko nasilje neće se moći kandidirati na lokalnim izborima

Ministarstvo pravosuđa namjerava izmijeniti Zakon o lokalnim izborima i prije izbora u svibnju. Kako u četvrtak piše Večernji list, osuđeni za obiteljsko nasilje neće se moći kandidirati, a gradonačelnicima i načelnicima mandat će prestati čim se odjave iz jedinice kojoj su na čelu.

Ministarstvo pravosuđa i uprave u utorak je u javno savjetovanje uputilo obrazac prethodne procjene izmjena Zakona o lokalnim izborima, a u kojem se kao cilj izmjena među ostalim navodi “preciziranje zakonske odredbe kojom se utvrđuje prestanak mandata zbog odjave prebivališta s područja jedinice”.

Na ovakvo preciziranje već postojećih zakonskih odredbi ministarstvo je potaknula odluka Upravnog suda u Splitu kojim je poništena njihova odluka po kojoj je Aniti Nosić, načelnici općine Lovreć, prestao mandat kada se odjavila iz Lovreća i prebivalište prijavila u Zagrebu kako bi kupila POS-ov stan.

Također, istim tim zakonom, Ministarstvo planira proširenje kataloga kaznenih djela počinitelji kojih se ne mogu kandidirati na lokalnim izborima. Ministarstvo otkriva da će se kandidiranje zabraniti i pravomoćno osuđenima za obiteljsko nasilje i nasilničko ponašanje u obitelji, kao i počiniteljima kaznenih djela na štetu djece pravomoćno osuđenima na više od šest mjeseci zatvora, bez obzira na to je li kazna uvjetna ili bezuvjetna. Isto tako, zabrana kandidiranja pravomoćno osuđenima za silovanje precizirat će se u skladu s izmjenama Kaznenog zakona koje su na snagu stupile 1. siječnja 2020., a po kojima je u definiciju silovanja ušao i spolni odnos bez pristanka.

Iako je riječ o zakonskim izmjenama koje bi na snagu trebale stupiti vrlo kratko prije lokalnih izbora, u Ministarstvu uvjeravaju da će ova zabrana kandidiranja važiti već na svibanjskim izborima, tj. da se obiteljski nasilnici na njima neće moći kandidirati.

Iz Ministarstva na kraju ističu da izmjene nisu u neskladu s preporukama Venecijanske komisije, po kojima izborna pravila ne bi trebalo mijenjati u izbornoj godini.

Komentiraj