Osuđeni na najmanje šest mjeseci zatvora bez prava kandidature na lokalnim izborima

Na lokalnim izborima ubuduće se neće moći kandidirati oni kojima je za neko kazneno djelo pravomoćnom sudskom presudom izrečena kazna zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci, predlaže Vlada izmjenama Zakona o lokalnim izborima.

Izmjena zakona kojima dorađuju odredbe kojima se propisuje zabrana kandidiranja na lokalnim izborima Vlada je sa sjednice u četvrtak uputila u hitnu saborsku proceduru.

Prema prijedlogu, zabrana kandidiranja postojala bi za svako kazneno djelo za koje je počiniteljima pravomoćnom sudskom presudom izrečena kazna zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci ili je tako izrečena kazna zamijenjena radom za opće dobro ili je na istu primijenjena uvjetna osuda.

Time se želi osigurati ujednačenost nemogućnosti kandidiranja svih počinitelja kaznenih djela, neovisno o kojem se kaznenom djelu radi, a provodi se i ujednačavanje s odredbama Kaznenog zakona, istaknuo je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Izmjenama se postrožava i prestanak mandata općinskog načelnika, gradonačelnika i župana i njihovog zamjenika.

Propisuje se, naime, da im mandat prestaje po sili zakona danom pravomoćnosti presude kojom su za kazneno djelo osuđeni na kaznu zatvora ili mu je ta kazna zamijenjena radom za opće dobro ili uvjetnom osudom, neovisno o dužini kazne zatvora.

Razlozi prestanka mandata usklađuju se i s odredbama Zakona o prebivalištu te se propisuje prestanak mandata za predstavničko i za izvršno tijelo u slučaju odjave prebivališta s područja jedinice, danom odjave prebivališta, a ne prestanka prebivališta kao do sada.

Zakon bi stupio na snagu prvoga dana od dana objave u “Narodnim novinama” kako bi se njegove odredbe mogle primijeniti na redovnim lokalnim izborima koji će se održati 16. svibnja.

Usvojen Program preventivnih sistematskih pregleda branitelja

Vlada je na sjednici usvojila Program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za ovu godinu kojim se predlaže organizacija pregleda za hrvatske branitelje koji su u borbenom sektoru u obrani suvereniteta RH sudjelovali više od 100 dana, dragovoljce te hrvatske branitelje u teškoj novčano-materijalnoj i zdravstvenoj situaciji, ako navedeno pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi.

Program se kontinuirano provodi od listopada 2016. godine i do kraja prosinca prošle godine je radi prevencije i ranog otkrivanja kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih i onkoloških bolesti sistematskom pregledu pristupilo 67.437 branitelja, a  Hrvatski zavod za javno zdravstvo obradio je podatke za 56.363.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je da je više od 90 posto hrvatskih branitelja dobilo preporuku provođenja dodatnih dijagnostičkih pretraga, kontrola ili daljnjeg tretmana specijalista, što ukazuje na potrebu daljnjeg provođenja programa.

Upozorio je i da je epidemiološka situacija u prošloj godini znatno utjecala na provedbu programa te je provedena jedna trećina planiranih pregleda.

Za provedbu programa u ovoj godini je u državnom proračunu osigurano 10 milijuna kuna, za preglede 13 tisuća hrvatskih branitelja.

Vlada je donijela i odluku kojom se Oružanim snagama RH odobrava prelazak granice radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u ovoj godini.

Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje zrakoplova Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, a uporabu Oružanih snaga RH, na temelju zamolbe države pogođene požarom, nalagat će ministar obrane.

Komentiraj