PIXSELL

Osuđeni iz afere Remorker ponovno radi za HGK

Davor Komerički je u aferi Remorker osuđen na godinu dana društveno korisnoga rada, a danas njegova tvrtka nastavlja suradnju s Hrvatskom gospodarskom komorom

Barem u jednom detalju Nadan Vidošević rekao je istinu pred optužnim vijećem suca Siniša Pleše u studenom 2015.: da Davor Komerički i dalje radi za HGK i da je Igor Premilovac još uvijek ovdašnja ispostava dugačka lanca “biznismena i menadžera” koji se proteže između Praga i Zagreba u vrlo sumnjivoj poslovnoj misiji. Obje činjenice lako se provjere već nešto strpljivijim novinarskim čeprkanjem po javno dostupnim češkim i hrvatskim sudskim registrima.

U prvom slučaju riječ je o Proteamu, krovnome “brendu” koji na svojim internetskim stranicama s velikim ponosom oglašava da je organizator posljednje HGK-ove kampanje “Kupujmo Hrvatsko” na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. Među trima tvrtkama koje su se udružile pod zajedničkim imenom Proteam, kako pokazuje registar Trgovačkoga suda, šćućurio se Exto, vlasništvo Davora Komeričkoga. Mjesecima prije toga s Premilovcem je punio “crne kronike” kao Vidoševićev ortak u grandioznom pranju novca – jednoj od atraktivnijih lovina antikorupcijske sage nakon evakuacije Ive Sanadera iz Banskih dvora. Upravo iste 2015. proglašen je krivim za ispomoć u velikoj pljački HGK-a za kojeg je, pak, potiho nastavio raditi.

ŠTOVIŠE, KONTINUITET SURADNJE nije nepoznat. “Nismo to znali kada smo angažirali Proteam. Izabran je na javnom natječaju kao najbolji”, izjavila je za Nacional Martina Sakač Saraga, glasnogovornica HGK-a, bez imalo zaprepaštenja, kamoli pokušaja da eskivira neugodno novinarsko pitanje. Uostalom, nakon kazneno-pravosudne krize koja je Vidoševića pomela s neodoljivo privlačnog upravljačkoga vrha, mirna tradicija vratila se u javnu ustanovu ništa ne umanjujući, ni obvezujuću članarinu (kako je u jednom času obećala Kukuriku vlada) ni HGK-ove potrebe za dizajniranjem promotivnih akcija hrvatske proizvodnje. Utoliko je navodno nesvjesna i nehotična reanimacija Davora Komeričkoga, pod vlašću aktualnoga Luke Burilovića, neka vrsta olakšice u koruptivnom krimenu koji je navaljen na njegova inkriminirana prethodnika. Upozorava, naime, da je Vidošević rabio promotivne usluge Komeričkoga, ne samo zbog pljačke koju dokazuju USKOK, DORH i MUP, nego također zbog, eto, objektivne ocjene o nadprosječnim sposobnostima u njegovu zanatu.

  • TVRTKA PROTEAM na svojim internetskim stranicama s velikim ponosom oglašava da je organizator posljednje HGK-ove kampanje ‘Kupujmo Hrvatsko’ na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića

NE RAČUNAJUĆI TO ŠTO JE TIJEKOM KAZNENOGA PROGONA javnosti zorno predočena privatna Vidoševićeva imovina (začinjena glasovitim prepariranim medvjedom), što se zapravo postiglo u korist HGK-a spektakularnim slučajem Remorker?

Po početnom nacrtu kaznenoga progona, dvojac je Vidoševića servisirao u pljački 30-ak milijuna kuna iz blagajne HGK-a koja se (srodno ZAMP-u) puni zakonski određenim “haračem”. U svakodnevnom medijskom tretmanu priča je započela tvrdnjom da su se Komeričkom plaćale fiktivne, nikada obavljene usluge. Onda se optužno gradivo neprimjetno ublažilo do današnjega stanja višestruko prenapuhanih iznosa za realno obavljene promotivne poslove. Nadalje je siže standardiziran po motivima “pranja novaca”: uplate su išle na austrijske račune češke tvrtke Remorker International i Sabion International u vlasništvu Igora Premilovca, pa se skidale s bankovnog računa i vraćale u Hrvatsku kao gotovina za Vidoševićev džep. Stanovite postotke zadržavalo je dvoje posrednika.

Problem toga posredničkoga kanala između Komore i privatne dobiti, brzo je okončan: Premilovac i Komerički osuđeni su 2015. na zapanjujuće blage kazne, kao nagrade za njihovu svestranu suradnju s “nadležnim institucijama sistema”. Predstavljeni kao svjedoci-pokajnici, priznali su vlastitu krivnju, naoružavši kazneno-pravosudne vlasti obiljem pikanterija o Vidoševićevoj kriminalnoj raboti, prije svega kao izvorom njegova života u obilju i luksuzu koji je podjednako razjario hrvatsku političku ljevicu i desnicu, barem nakratko osiguravši njihovo jedinstvo u zemlji čemerne ekonomske krize. Što se Vidoševića tiče, za sada je podignuta optužnica i čeka se prvo sudbeno ročište.

Tako aktualne sudbine dvojice pokajnika potvrđuju da je slučaj Remorker od početka ciljao eksluzivno na Vidoševićevu glavu provokativna bogataša: Komerički je osuđen na godinu dana prisilnoga društveno korisnoga rada, dok je Premilovac dobio samo uvjetnu kaznu, uz povrat dva milijuna kuna koje je zaradio u financijskoj igri. Distribucija pravde vrlo je zanimljiva: šalje li ona poruku da je Premilovac neviniji od Komeričkoga? Ili je sudbena vlast tijekom rasprave postala svjesna toga da se jedan može iskupiti svojevrsnom penalnom globom?

  • NAVODNO NESVJESNA I NEHOTIČNA reanimacija Davora Komeričkoga u HGK-u pod vlašću Luke Burilovića, neka je vrsta olakšice u koruptivnom krimenu koji je navaljen na njegova prethodnika Nadana Vidoševića

BILO KAKO BILO, iza skandala nije ostalo neraščišćeno samo kako je dvojac uletio u pljačkašku igru koja se između 2006. i 2011. vrtjela oko svakog državnoga poduzeća i javne ustanove – od Hrvatskih šuma i HAC-a do Komore i nekih nevladinih udruga – nego ne postoji ikakvo jamstvo da se ona i dalje ne zbiva. Kako je Komerički nastavio raditi za HGK pod novom tvrtkom i novim suradničkim kombinacijama, tako su Remorker Internatrional i sestrinski Sabion nastavili egzistirati na svojoj češkoj adresi, bez ikakvih znakova da se njihov šef Premilovac našao u fatalnoj nevolji, na meti kaznenoga progona u svojoj domovini.

Sama po sebi, činjenica ne bi bila upadljiva da ne živimo u epohi neizravnih, deriviranih partnerstava i “posredničkih ratova”, kako zamjećuju na Zapadu. Ali budući da se stvarnost zataškava ispod službenih evidencija, ne bi smjelo biti istražno nezanimljivo da su češke tvrtke prale novac HGK-a uz registraciju stanovitoga Rade Stepanovića koji se pojavljuje kao njihov osnivač. Intriga je sadržana u činjenici da se spomenuti Stepanović, na drugoj strani, pojavljuje u vezanom poduzeću Vemis, utemeljenom 1992., u doba cvatućega ratnoga profiterstva na prostoru raspadajućeg SFRJ-a. Definirano kao obično kramarsko poduzeće koje trguje svim i svačim, njegova ljudska struktura okuplja 40-ak suvlasnika iz Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije, Egipta (gotovo svi danas stariji od 60), uključujući izvjesnoga Ferata Bajramija, hrvatskoga državljanina, kako se legitimira, nastanjenoga u jednom od elitnih apartmanskih naselja u Puli.

STEPANOVIĆEVA ULOGA nije ostala nezamijećena ni u Češkoj. U jednom od novinskih istraživanja balkanske mafije koje potpisuje Miroslav Nožina, dva od njegovih mnogobrojnih poduzeća navedena su kao pokriće za međunarodnu trgovinu narkotikom i ljudima. Dakako da višedecenijska ruta koja pretpostavlja i pranje ilegalnoga novca ne zaobilazi ni Hrvatsku. Ali veliki istražno-kazneni potencijali slučaja Remorker iz nekoga razloga zamrznuti su na optužnici Nadana Vidoševića, očito dostatnoj za lokalne potrebe političkoga razračunavanja.

‘Davor Komerički nije vlasnik ni član Exto produkcije, a suradnja s njim prekinuta je još krajem 2013.’
Poštovani,
Ovim putem se želimo osvrnuti na članak pod naslovom “OSUĐENI IZ AFERE REMORKER PONOVO RADI ZA HGK” koji je objavljen u časopisu NACIONAL od 15. ožujka 2016. godine, na stranicama 14. i 15., a kojeg je potpisala gđa. Jasna Babić. Naime, u članku su iznesene neistine, odnosno neprovjerene informacije, čime je našoj tvrtki nanesena šteta ugledu te može negativno utjecati i na samu poslovnost. I to ne samo tvrtke Exto produkcija već i ostalih tvrtki iz PROteam grupacije. Tim više što je upravo u tijeku javni natječaj za, u članku spomenutu akciju «Kupujmo hrvatsko», na koju se prijavila i naša grupacija te je ovim člankom izravno ugrožena naša pozicija u samom natječaju, ali i u drugim projektima na kojima smo trenutno angažirani za različite klijente. U članku se navodi da je g. Davor Komerički vlasnik tvrtke Exto produkcija, što nije točno. Naime, s g. Komeričkim je prekinuta poslovna suradnja već krajem 2013. godine te je isti prestao biti član društva u veljači 2014. godine od kada više uopće nemamo poslovnih kontakata. S tim u vezi, bilo kakve insinuacije kako je g. Komerički povezan s projektima i aktivnostima tvrtki iz grupacije su netočne i narušavaju ugled tvrtki, stavljajući ih u kontekst nezakonitih radnji.
Svi poslovi koje smo odradili su dobiveni zahvaljujući kvalitetnim ponudama i nedvojbenom iskustvu ljudi koji rade u tvrtkama.
S poštovanjem, Dejan BRCKOVIĆ, direktor EXTO produkcije

Komentiraj

Source:Jasna Babić