OSUDE ‘OSUDE’ MINISTARSTVA KULTURE Sramotno priopćenje o napadu na Antu Tomića

Anto Magzan/PIXSELL

Ministarstvo kulture u petak je u Dnevniku Nove TV objavilo priopćenje vezano za napad na novinara Antu Tomića. U njemu su istaknuli kako osuđuju fizičko nasilje i napad na svakog građanina. “Ovaj slučaj ujedno podsjeća na važnost odgovornosti za javno izgovorenu i/ili pisanu riječ”, poručili su.

Na priopćenje Ministarstva kulture upozorio je poduzetnik Damir Sobol.

Novi sramotni postupak Minstarstva kulture. Ovo su jučer rekli povodom napada na Antu Tomića – otprilike “sam si je kriv…

Posted by Damir Sabol on Saturday, April 2, 2016

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković u subotu je priopćenjem reagirao na poruke koje su došle iz Ministarstva kulture. “Takav komentar fizičkog napada bi bio skandalozno nekulturan, bahat i opasan čak i da ne dolazi iz Ministarstva kulture i da napadnuta osoba nema nikakve veze sa kulturom”, piše Leković dodajući da ovakav komentar nije neočekivan.

“A politička odgovornost onoga koji na bilo koji način opravdava ili relativizira batine, uvrede i prijetnje kao odgovor na javno izgovoreno ili napisano u civiliziranim društvima pretpostavlja odstupanje sa funkcije. Čak i kada se onaj tko je uvjeren kako je u redu vrijeđati, prijetiti i tući ljude što misle svojom glavom i slobodno nastupaju u javnosti kukavički skriva iza institucije za koju je odgovoran”, poručio je Leković.

Zoran Pusić iz Antifašističke lige danas je u Dnevniku N1 televizije osudio ‘osudu’ napada na Tomića. “Mislim da je licemjerno tvrditi, kad je čovjek fizički napadnut, da je sam odgovoran jer je izazvao napad onim što tvrdi ili piše. Ja ga čitam iz toga mogu zaključiti da bi se takav napad mogao dogoditi na bilo koga od nas. Slično je odgovorila i predsjednica Miloradu Pupovcu, koji joj se požalio na porast prijetnji za koje je pitanje vremena kad će se pretvoriti u fizičke napade. Ako branite slobodu riječi i stvari koje su napisane u Ustavu Hrvatske, sekularnost – ako zbog toga primate prijetnje i ako se time opravdavaju napadi, onda je ova zemlja u velikim problemima”, rekao je Pusić.

Podsjetimo, Tomić je napadnut u četvrtak u Splitu. Nakon Festivala pričanja priča “Pričigin” kod Doma mladih prišla su mu dvojica mladića od kojih ga je jedan pokušao udariti u glavu, no kako se on odmaknuo, udarac je primio njegov prijatelj.

Komentiraj