“Ostvare li se dobre stvari, neće biti stečaja brodogradilišta”

Igor Soban/PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat najavio je u utorak kako će se ovaj tjedna sastati s Upravom Uljanika i vlasnikom Brodosplita Tomislavom Debeljakom, a smatra da neće biti stečaja brodogradilišta, ako se ostvare dobre stvari koje pripremaju i osmišljavaju.

“Dogode li se dobre stvari koje pripremamo i osmišljavamo, mi smo mišljenja da stečajnog postupka neće biti”, rekao je Horvat odgovarajući na pitanje novinara je li idući utorak, kada se treba održati ročište za utvrđivanje pretpostavki za otvaranje stečaja u riječkom 3. maju, “dan D” kada će se konačno znati budućnost brodogradilišta u Puli i Rijeci.

Naime, na Trgovačkom je sudu u Rijeci 26. veljače trebalo biti održano ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj, koje je dio Uljanik grupe, ali je to ročište odgođeno za 12. ožujka.

Odgovarajući nakon dodjele stipendija učenicima srednjih škola u obrtničkim zanimanjima na pitanja o Uljaniku, Horvat je najavio kako će tijekom ovoga tjedna imati “opsežan sastanak analitičke prirode” i s Upravom Uljanika i s Debeljakom. O rezultatima tog sastanka ćemo pravovremeno obavijestiti, kratko je najavio ministar.

Ministar Horvat je i krajem prošlog tjedna najavio kako ovaj tjedan s vlasnikom Brodosplita Tomislavom Debeljakom i Upravom Uljanika kreće “analitička rasprava” o modelu i programu restrukturiranja Uljanika, a model koji bude prihvatljiv za državu bit će predstavljen premijeru i Vladi.

Premijer Andrej Plenković jučer je izjavio da rješenje za Uljanik grupu mora biti održivo i sukladno regulativi Europske unije te mora približiti Uljanik i 3. maj funkcioniranju po tržišnim načelima.

“Ovdje nema nikakvim balona ni iluzionističkih aktivnosti. Ima jedna realnost u kojoj svaka nova transformacija brodogradilišta mora biti bliža funkcioniranju na tržišnim osnovama”, rekao je Plenković i dodao da količina državnih potpora iz prethodnog razdoblja više jednostavno nije realna.

Upitan hoće li Vlada ispuniti Debeljakov uvjet da podmiri Uljanikove dugove, odgovorio je kako se njegova ponuda analizira.

Komentiraj