Oštriji propisi na hrvatskim granicama zbog delta-soja: Svi Britanci moraju imati negativan test

Od ponedjeljka na snagu stupaju promjene na hrvatskim granicama. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da će svi Britanci, Rusi i Ciprani, bez obzira na to jesu li cijepljeni ili preboljeli koronavirus, za prelazak hrvatske granice morati imati negativan test.

Temelj za promjene je Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske u kojoj stoji da HZJZ utvrđuje popis zemalja za koje se primjenjuju dodatna pravila. HZJZ je na popis zemalja za koje je potreban PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati dodao Veliku Britaniju, Rusiju i Cipar.

Priopćenje HZJZ-a prenosimo u cijelosti:

“Zbog zaštite zdravlja i sprječavanja širenja COVID-19 od ranije su uvedene dodatne epidemiološke mjere koje se primjenjuju prilikom prelaska granice na teritorij Republike Hrvatske a zbog sprječavanja unosa novih varijanti virusa SARS-CoV-2. Zbog navedenog je od ranije postojala obveza karantene za dolaske iz Republike Južne Afrike, Brazila, Zanzibara i Indije u trajanju od 14 dana a koja se može skratiti negativnim PCR testom nakon 7 dana.

Budući da je delta soj unesen iz Indije, sada postao dominantan u Europskoj uniji, na listi zemalja za koje je obvezna karantena ostaju Republika Južna Afrika, Brazil i Zanzibar, a za osobe koje dolaze iz Indije ukida se obvezna karantena po prelasku granice a uvodi se obveza predočenja negativnog nalaza testa na SARS-CoV-2 i to unutar 48 sati kod prelaska granice ako je riječ o brzom antigenskom testu ili unutar 72 sata ako je riječ o PCR testu, bez obzira je li osoba preboljela COVID-19 ili je cijepljena.

Radi pogoršanja epidemiološke situacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, Cipru i Ruskoj Federaciji, kao dodatna mjera za sve osobe koje dolaze iz tih zemalja, prije ulaska na teritorij Republike Hrvatske zahtijeva se negativan test na SARS-CoV-2 izveden u matičnoj zemlji, bez obzira na cijepni status ili preboljenje bolesti COVID-19.

Izmjena popisa će biti objavljena na mrežnim stranicama HZJZ-a i stupit će na snagu u ponedjeljak 26. srpnja 2021.”, navodi se u priopćenju HZJZ-a.

Komentiraj