Igor Kralj/PIXSELL

OŠTRE REAKCIJE Orešković: “Esih ponosno nosi svoje ustaštvo. Sramota”

Čelnica stranke Start Dalija Orešković komentirala je u srijedu izjavu predsjednice Nezavisnih za Hrvatsku Brune Esih, koja je odlobođenje Zagreba, na današnji dan prije 74 godine, nazvala njegovim padom.

Podsjetimo, 8. svibnja 1945. godine partizani su oslobodili Zagreb, koji je do tada bio glavnim gradom Nezavisne Države Hrvatske.

Ipak, čelnica stranke Nezavisni za Hrvatsku, Bruna Esih, oslobođenje Zagreba smatra njegovim padom, te ga, u svojoj objavi na Facebooku, opisuje kao tragičan dan hrvatske povijesti.

“Danas, 8. svibnja, obljetnica je ulaska Jugoslavenske armije u opustjeli Zagreb. Događaj je to koji simbolizira pokolje i pljačku, a jugoslavensku okupaciju Hrvatske obilježilo je skidanje hrvatske i podizanje jugoslavenske zastave; zabrana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i obnova Jugoslavenske akademije; dokidanje studija hrvatskog jezika umjesto kojega se na Sveučilištu studira „narodni jezik“; Društvo književnika Hrvatske stupa na mjesto dotadašnjega Društva hrvatskih književnika, a umjesto „Lijepe naše“, na radiju se izvodi „Uz Tita i Staljina, dva junačka sina…“ Ta okupacija dokinuta je krvlju tek u Domovinskom ratu, kad su Hrvati pokazali da se Hrvatsku može osloboditi samo pod hrvatskom zastavom, ni pod kojom drugom”, napisala je Esih.

https://www.facebook.com/bruna.esih/posts/659371987820298

Na Twitteru joj je odgovorila Orešković, bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

“Za Brunu Esih slom NDH je “tragičan dan hrvatske povijesti”. Ona ponosno nosi svoje ustaštvo. Sramota.”, napisala je Orešković.

Na izjave Esih reagirao je i povjesničar Tvrtko Jakovina, koji je za Dnevnik.hr kazao da tako mogu gledati samo ustaše. Objasnio je da je Jugoslavenska akademija osnovana kao jugoslavenska, kao i da nije nestala hrvatska zastava. “Žao mi je što tako govori povjesničarka, ali ona to govori zbog svoje ideologije koju sam ranie spomenuo”, rekao je.

“To je pobjeda, a ne okupacija. To jest poraz, ali poraz nacifašističkih okupatora i kvislinga”, poručiko je pak predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin. I on je demantirao tvrdnje Esih da je zabranjena zastava i himna i sve hrvatsko podsjetivši na ZAVNOH. “Među svim republikama bivše federacije, Hrvatska je imala narodnu vlast – ZAVNOH koji je bio zakonodavno tijelo”, rekao je.

Poručio je kako su ustaše bile sramota hrvatske države. “Neka svojim lažima prestane obmanjivati hrvatsku javnost”, zaključio je predsjednik Saveza antifašista.

Komentiraj