EPA/STEPHANIE LECOCQ

Oštre reakcije na izjave Tajanija

Nakon što je predsjednik Europskog vijeća Antonio Tajani u ponedjeljak na ceremoniji u Basovizzu izjavio da su Istra i Dalmacija talijanske, krenule su oštre reackije.

Europarlamentarka Ruža Tomašić najavila je prosvjedno pismo te dodala da je ponašanje predsjednika EP-a nedpustivo. “Najoštrije osuđujem govor Tajanija u kojemu pozdravlja “talijansku Istru i Dalmaciju”. Te dvije hrvatske regije dobro znaju što je talijanski teror. Ovom prilikom upoznat ću kolege sa strahotama koje su Hrvati Istre i Dalmacije proživljavali pod talijanskom vlašću. Ovakvo je ponašanje nedopustivo i neće proći tek tako!”, napisala je na Twitteru.

I SDP je na Twitteru osudio izjavu Tajanija. “Oštro osuđujemo izjavu gosp. Tajanija koja nije dostojna funkcije koju obnaša”, poručili su.

“Istra i Dalmacija su povijesno hrvatske regije i nikakav revizionizam talijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP-a kojem pripada i HDZ neće to promijeniti. Dalmacija i Istra patile su pod čizmom talijanskog fašizma i svoju su slobodu i priključenje matici zemlji izborile u Narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj su s Hrvatima i Slovencima sudjelovali i Talijani antifašisti”, poručio je, pak, Tonino Picula.

SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan također je oštro osudila izjavu. “Ta izjava Tajanija nije dostojna funkcije koju obnaša. Žalosno je što je preuzeo retoriku krajnjih desničara poput Salvinija kojeg je ranije i sam često kritizirao radi populizma”, istaknula je.

“Sramotno za predsjednika EP-a. Moje povjerenje više nema”, napisao je na Twitteru Ivan Jakovčić.

Reakcija je stigla i iz Slovenije. “U subotu sam govorio o želji nekih da promijene slovensku povijest. Isto se događa u Italiji. Na nesreću, od strane političara koji su službenici EU. Ovo je povijesni revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmjeren na uništenje slovesnske nacije”, komentirao je slovenski premijer Marin Šarec na Twitteru.

Komentiraj