: Ivica Galovic/ PIXSELL

Ostojić: Uskoro imenovanje Vijeća za nadzor sigurnosnih službi

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić (SDP) najavio je u četvrtak da bi u idućih deset do petnaest dana moglo biti imenovano članstvo Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija.

Odbor je, naime, u četvrtak prihvatio izvješće svog pododbora koji je utvrđivao pravovaljanost kandidatura za Vijeće. “Od 73 pravovremeno pristigle kandidature, 25 je pravovaljanih”, rekao je Ostojić novinarima nakon zatvorene sjednice Odbora.

Zaključak je Odbora da svi budu pozvani na razgovor, koji kreće idući tjedan.

Vjerujem da će se razgovori s kandidatima obaviti u jednom danu, a odmah potom, maksimalno u idućih 10 do 15 dana imat ćemo Vijeće, najavio je Ostojić.

Precizirao je da će razgovori s kandidatima biti zatvoreni za javnost, da će Odbor utvrditi svoj prijedlog i uputiti ga na plenarnu sjednicu, napominjući da je Sabor taj koji na kraju bira predsjednika i šest članova Vijeća.

U pododboru koji je utvrđivao pravovaljanost kandidatura bili su Ines Linić Strenja (Most), Gordana Sobol (SDP) i Željko Dilber (HDZ). Njihovo izvješće Odbor je prihvatio s osam glasova ‘za’ i dva suzdržana “iz razloga formalnih uvjeta”, objasnio je Ostojić, ističući da se pododbor strogo držao svih formalnih kriterija te da je po vrlo strogim kriterijima izabrao 25 kandidata.

Komentiraj