Ostojić: Poštovali smo dogovor sa Slovenijom, ali migrante su dočekali psi i žice

FaH

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u utorak u Opatovcu da je Hrvatska poštovala dogovore sa Slovenijom, ali da su migrante dočekali psi i žice te poručio kako Hrvatska traži da polovica od broja migranata koji stižu bude transportirana u Sloveiju a polovicu je spremna zadržavati u prihvatnom centru.

“Hrvatska je poštovala dogovore sa Slovenijom ali tamo gdje su ljudi trebali biti isporučeni dočekali su ih psi i žice”, izjavio je Ostojić rekavši kako je Sloveniji upućen zahtjev da odredi mjesta na kojima će primati izbjeglice i migrante koji pristižu iz Hrvatske.

“Oni su odgovorili da su spremni za sasatanak, a vremena za sastančenje nema”, poručio je ministar Ranko Ostojić rekavši kako Hrvatska traži da polovica izbjeglica i migranata koji pritižu u Hrvatsku bude transportirana prema Sloveniji, dok je drugu polovicu Hrvatska spremna zadržavati u prihvatnom centru.

“Ne može se doći do toga da netko kaže mi ne možemo više primati. Republika Hrvatska je do sada obranila svoje interese i branit će ih i dalje. Nismo odgovorni ukoliko netko ne želi surađivati u tom segmentu”, poručio je.

Od početka migracijske krize na područje Hrvatske ušlo je 204.126 migranata, posljednji su podaci MUP-a.

Ministar Ostojić najavio je da je Hrvatska spremna prevoziti izbjeglice i migrante izravno do Šentilja.

Na pitanje novinara o navodnom postojanju plana “D” i gradnji zida prema Srbiji, Ostojić je podsjetio kako je premijer Zoran Milanović izjavio da ni jedna opcija nije isključena te je tražio od EU da se “takva odluka donese”.

“Oni koji su najviše pogođeni, a to su Njemačka, Austrija i Slovenija, bili su protiv izgradnje žice i ograde. Nemojte stoga govoriti o planu ‘D’ dok smo još uvijek u  realizaciji sadašnjih planova”, rekao je ponovivši da je protiv slanja vojske na granicu jer “ni jedna vojska i žica do sada nisu uspjeli zaustaviti priljev izbjeglica”.

Na pitanje novinara zašto je došlo do usporavanja prijema izbjeglica iz Srbije u Hrvatsku, Ostojić je istaknuo da je Hrvatska država reda. “To je što se tiče taktike policije, pustite policiju da radi”, poručio je ministar Ostojić rekavši kako je policija imala sustav sukladno kojemu su u atobuse ukrcavane skupine od po pedeset izbjeglica i migranata.

“Ali kada imate nered na drugoj strani, to odmah usporava prihvat”, kazao je rekavši kako Hrvatska traži od Srbrije da također organizira prelazak izbjeglica po skupinama.

Onima koji u Hrvatsku pokušaju ući preko zelene granice, kroz polja i kukuruzišta, Ostojić je poručio kako će zadnji biti prihvaćeni, a i riskiraju da budu vraćeni u Srbiju.

U prihvatnom centru u Opatovcu, po podacima od 9 sati, bilo je  2.600 izbjeglica i migranata. U Tovarniku je u tijeku ukrcavanje vlaka dok se kod Bapske s srbijanske strane grance nalazi prema procjenama oko 2.500 izbjeglica i migranata koji će se autobusima prevesti do centra u Opatovcu.

Komentiraj