OSTOJIĆ: “Operacije nisu otkazane, ali volio bih da se karantena makne s Rebra”

Bivši ministar zdravstva, SDP-ov Rajko Ostojić u srijedu je za N1 komentirao pojavu koronavirusa u Hrvatskoj.

Poručio je da nema mjesta panici. Rekao je da se operacije na zagrebačkom Rebru normalno odvijaju te da oni, iako su medicinski djelatnici najizloženiji zarazi, ni ne nose maske.

Došao sam s odjela na Rebru i odmah se vraćam. Ravnatelj nam je poslao mail – potpuni hladni pogon na Rebru funkcionira”, rekao je Ostojić i otkrio da on ne bi Kliniku za psihološku pomoć na Rebru učinio centralnim mjestom za zaražene i karantenom.

“Nije mi to drago, ja to ne bi napravio da sam u Ministarstvu zdravstva, ne bih centralnu kategoriju stavio na Rebro. To je bolnica nulte kategorija koja ima najviše transplantiranih pacijenata, onkoloških pacijenata, hematoloških, pacijenata na biološkim lijekovima, odnosno imunokompromitiranih. A bolnice su žarišta. Treba stati na loptu i razmisliti. Crvena zgrada je između Jordanovca i onkologije, ima toliko praznog prostora u Zagrebu i oko njega… Volio bih da se karantena izvuče iz srca bolnice u kojoj je većina imunokompromitiranih. Uputit ću apel da se to riješi”, otkrio je.

Komentirajući širenje virusa u Italiji istaknuo je da i MUP treba početi razmišljati o eventualnim velikim okupljanjima kao što su utakmice, koncerti i slično. “Pogledajte što se desilo u Milanu. Bolest je globalizacija – avioni, brzi prijenos, virus živi, to je bilo sigurno da će se dogoditi. Kolega Beroš je cijelo vrijeme govorio – on nas ne može zaobići”, dodao je.

Građanima savjetuje da ostanu razumni jer se radi o blagoj bolesti. Izlječivost kod djece je praktički sto posto, istaknuo je, a kod ljudi starih do 30 godina 99,8%. Ne čudi ga što se virus brzo proširio sjeverom Italije s obzirom da su ondje smještene velike turističke meke poput Milana i Venecije, gdje dolazi velik broj turista s Dalekog istoka.

Komentiraj