OSTOJIĆ O OBJAVI PREDSJEDNICE “Prvo sam pomislio da joj je netko hakirao profil, to su vrlo opasne poruke”

Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u subotu poslijepodne na svom je Facebook profilu objavila kako je današnjom izjavom ‘tehnički ministar Ostojić priznao da ova tehnička vlada nije u stanju voditi zemlju i da meni prepuštaju izvršne ovlasti’ dodavši kako će to učiniti čim joj dopusti Ustav.

Predsjednica je time komentirala izjavu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, koji je iz Opatovca poručio kako bi se o slanju migranata na službene granične prijelaze predsjednica ‘lako mogla dogovoriti sa svojim prijateljima u Srbiji’.

Ostojić je u subotu navečer gostovao u Dnevniku HRT-a kazavši kako je prvo pomislio kako je netko hakirao predsjedničin profil. “To su vrlo opasne poruke od kojih bi se predsjednica trebala suzdržati. Nije korektno zabijati nož u leđa ljudima koji dobro obavljaju svoj posao i o izbjeglicama brinu i po 12 sati dnevno”, poručio je Ostojić.

“Mi imamo uspravnicu, a to je – Slovenija, Austrija, surađujemo s Nijemcima, s gospođom Merkel, ne s Mađarskom koja nam je dovukla vojsku i policiju na granicu”, dodao je Ostojić.

Vesna Pusić komentirala je objavu Grabar Kitarović za RTL: “Ukoliko ne dođe do rata, a tako daleko ne bi išli, nema nikakvih okolnosti da institut predsjednika države preuzme izvršne ovlasti, tako da ja ne znam tko nju gura”.

Dodaje kako razumije navijačke strasti, ali poručuje kako ‘zaista nije zgodno i primjereno da netko tko se nalazi na funkciji predsjednice države šalje ovakve poruke u javnost koje nemaju veze ne sa Ustavom nego ni sa zdravom pameti’.

Svoju reakciju na predsjedničinu objavu dali su i drugi; tako je ministar Arsen Bauk na svom Facebook profilu napisao: “Svima koji žele voditi Vladu rok za kandidiranje je do ponedjeljka u ponoć. Po kineskom vremenu to je do utorka u šest ujutro.”

 

  • Pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević na Twitteru je napisao: “Predsjednica prijeti državnim udarom. Ako ovo nije narušavanje ustavnog poretka, ne znam što jest. Ustav je vrlo jasan. RH nije neposredno ugrožena, a ako se Vrhovnica tome nada, to je tužno i opasno”.

 

Nezavisna saborska zastupnica i bivša premijerka Jadranka Kosor također je prokomentirala objavu Grabar Kitarović na Twitteru: “FB prijetnje zahtijevaju ozbiljnu analizu. Ovo više nije smiješno. Nitko do sada nije nagazio na Ustav i ustavne ovlasti kao ovo prijeteće FB priopćenje”.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić za Novu TV rekao je kako izjava predsjednice ide suprotno ustavnim odredbama. “To je apsolutno neprimjereno, potrebna je suradnja, na patnji ljudi ne treba tražiti političke poene”, kaže Miletić.

Komentiraj