Ostojić: Nema razloga za slovenska ograničenja u primitku migranata

FaH

Limita u Austriji i Njemačkoj nema te nije bilo nikakvog razloga od strane Slovenije za bilo kakva ograničenja, izjavio je u srijedu u Opatovcu potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ponovivši da je Hrvatska spremna zadržavati polovicu izbjeglica, ali da je drugu polovicu potrebno transportirati.

 “Osnovni problem tamo je nastao oko pokušaja da idu na dugotrajnu registraciju, koja je nepotrebna s obzirom da nije provedena u Grčkoj. Naš sustav je puno brži, mogli su taj isti primjeniti. Da se takve stvari ne bi događale cijeli postupak treba ubrzati, jer ti ljudi ne žele ostati ni u Sloveniji niti u Hrvatskoj. Oni su u tranzitu”, kazao je Ostojić.  Priznao je da je Hrvatska imala “par kriza” s izbjeglicama, ali su se one prebrodile.

Kazao je kako je iz Europske unije Hrvatskoj na početku krize ponuđena policijska i kadrovska pomoć. “Hrvatska ima svoju graničnu policiju s dovoljnim brojem ljudi. Naš odgovor je bio da to treba uputiti tamo odakle problemi stižu, a to je na grčku granicu”, istaknuo je.

Na novinarski upit kako komentira mogući dolazak policijskih snaga iz drugih europskih zemalja na slovensku granicu, odgovorio je da nema takvu informaciju. “Što se tiče drugih policija, kada dođu Frontexovi radni timovi, to nije druga policija. Naši policajci se nalaze u Frontexovoj misiji u Grčkoj, kao i što na Bajakovu imamo također Frontexovu ekipu u kojoj su, primjerice, i slovenski policajci. To ne vidim kao problem, ali kad vam dođe vojska i policija iz drugih zemalja, to nije prijateljski akt”, ustvrdio je.

Ostojić je potvrdio kako je kod Bapske bilo i jutros pokušaja prelaska izbjeglica i migranata izvan mjesta policijskog nadzora, pri čemu se hrvatski policajci nalaze na cesti i ne ulaze u polja. “U konačnici svi oni završe ovdje u Opatovcu. Nitko ovu liniju nije prošao”, rekao je.

Tijekom noći u prihvatni centar za izbjeglice i migrante u Opatovcu pristiglo je 1.800 osoba, dok se u 10 sati u centru nalazilo oko 3.000 izbjeglica i migranta.

Komentiraj