OSTOJIĆ: “Nema potrebe da više tijela raspravlja o koronavirusu”

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić rekao je da su na sjednici u četvrtak prihvatili izvješće Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) te kako nije bilo riječi o mjerama prevencije koronavirusa jer nema potrebe da više tijela raspravlja o toj točki.

Na pitanje je li bilo govora o mjerama prevencije koronavirusa, Ostojić je nakon sjednice novinarima odgovorio kako – što se tiče Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, kad se sastaje Vijeće za nacionalnu sigurnost – nema potrebe da više tijela sa zapravo istim dijelovima sustava raspravlja o toj točki.

“Ne odbijamo takvu raspravu i, pojednostavljeno rečeno, to su situacije u kojima treba pokazati odgovornost kad je kriza, i to ozbiljna, a što pokazuje okruženje, vrlo je bitno da imamo kvalitetne informacije i nema smisla da to dolazi s puno adresa”, rekao je.

Onima koji šire “fake news” ne treba dizati rep

Na pitanje što s pojavom “fake newsa”, Ostojić je odgovorio kako za njega ne postoji ‘fake news’, nego ‘fake’ ili ‘news’.

“Borba protiv toga se vodi na način propisan zakonom, a to je da ovlašteno tijelo daje prave informacije na vrijeme i stalno. To nije samo čekanje press-konferencija, već treba izdavati priopćenja koja će biti segment više u odnosu na priopćenja koja daje stožer”, smatra Ostojić.

Na pitanje što s pojedincima koji šire “fake news” i jesu li propisane kazne dovoljne, Ostojić je odgovorio da se – kad se dogodi situacija da netko uznemirava javnost – uvijek postavlja pitanje treba li ga strožije kažnjavati, no, dodao je, ne bi im trebalo dizati rep.

“Više sam sklon da se držimo vijesti koje daju službeni kanali. S pozicije predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost mogu reći da se treba znati tko zapovijeda i tko vodi i tko će odgovoriti na bitna pitanja koja zanimaju građane. Smatram da je ovo situacija koja ne bira političke boje, ugroženi su građani bez obzira na političku opredijeljenost i držimo se onoga što zakon propisuje”, poručio je Ostojić.

Ostojić je nakon sjednice rekao i da je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost današnjim prihvaćanjem izvješća VSOA-e, uz prošlotjedno prihvaćeno izvješće SOA-e i Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, zaključio svoj nadzorni dio posla u smislu prihvaćanja izvješća svih dijelova sigurnosnog sustava i jedinica za elektroničko izviđanje.

O klasificiranim pojedinostima sa sjednice, dodao je, ne može govoriti, ali činjenica da je sjednica trajala dva sata govori o tome da se vrlo ozbiljno pitalo i odgovaralo.

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost dosad se uvijek ponašao odgovorno, pa je tako postupio i ovaj put, rekao je Ostojić.

Ustvrdio je kako to što su prihvaćena izvješća i što nije bilo velikih razilaženja govori o tome da je Odbor prihvaćajući izvješća na neki način podupro i one aktivnosti koje su provodili dijelovi sigurnosnog sustava u Republici Hrvatskoj.

Komentiraj