OŠTEĆENA LEGENDARNA MASKA TUTANKAMONA Osam zaposlenika muzeja u Kairu na sudu zbog nemara

Pixabay

Osam zaposlenika muzeja u Kairu biti će optuženo za nemar, nakon što su slomili i pokušali ‘popraviti’ bradu na slavnoj maski Tutankamona, prenosi CNN. Maska faraona Tutankamona izložena je u Muzeju u Kairu, a smatra se posebno vrijednim artifaktom iz prošlosti.

Ponuđeno je nekoliko ‘scenarija’ kako se brada s maske odlomila, a cijeli je incident otkriven tek 2014. godine. Tada je muzejski konzervator rekao da se brada ‘odvojila’ od maske kada je slučajno pala na pod tijekom čišćenja. Ponovno je spojena snažnim ljepilom, ali je ono ostavilo prazninu između lica i same brade. Drugi su tvrdili kako se brada odvojila ‘s vremenom’.

U vrijeme kada se otkrila šteta na maski, dužnosnici muzeja demantirali su te navode. Tužitelji su otvorili istragu prošle godine, navodeći kako zaposlenici nisu slijedili protokol tijekom restauracije. “Nemarno su se odnosili prema artefaktu koji je stariji od 3300 godina, a kojeg je proizveden u jednoj od najstarijih civilizacija na svijetu”, rekli su iz Tužiteljstva.

Pogrebna maska otkrivena je 1922. godine u grobnici Tutankamona, a smatra se jednom od najvećih turističkih atrakcija. Vjeruje se da je Tutankamon imao samo 17 godina kada je umro.

Komentiraj