Ostavka UN-ove čelnice zbog kritičkog izvješća o Izraelu

Pixabay

Čelnica Ujedinjenih naroda podnijela je u petak ostavku pošto je glavni tajnik te organizacije zatražio od nje da povuče izvješće u kojemu Izrael optužuju da nameće Palestincima uvjete slične režimu aparthejda.

“UN-ov glavni tajnik (Antonio Guterres) je jučer ujutro zatražio od mene da povučem (izvješće), zamolila sam ga da preispita svoju odluku, ali on je inzistirao”, rekla je tiskovnoj konferenciji u Bejrutu Rima Khalaf, izvršna tajnica Gospodarskog i socijalnog povjerenstva za zapadnu Aziju (ESCWA).

“Odmah nakon toga sam mu podnijela svoju ostavku”, dodala je Khalaf koja ima jordansko državljanstvo.

ESCWA, sa sjedištem u Bejrutu, koja je pripremila izvješće ima 18 članica, arapskih zemalja među kojima je i država Palestina kao punopravna članica, navodi se na njezinoj mrežnoj stranici. Djeluje na jačanju suradnje i promicanju razvoja.

U srijedu su Sjedinjene Države, glavni saveznik Izraela, zatražile povlačenje izvješća rekavši da su “ljutite” zbog teksta koji zaključuje da je židovska država “odgovorna za politiku i praksu koje su važne za zločin aparthejda”.

“Kad netko u ime UN-a objavi sramotno izvješće (…), primjereno je da ta osoba podnese ostavku”, reagirala je na ostavku Khalaf američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley, pohvalivši Guterresovu odluku da se “distancira” od izvješća.

Guterres je prihvatio ostavku Khalaf, ali je zanijekao da je ona rezultat američkog pritiska, rekao je novinarima njegov glasnogovornik Stephane Dujarric, dodajući da je izvješće povučeno s mrežne stranice ESCWA-e.

“Naravno, očekivali smo da će Izrael i njegovi saveznici vršiti golem pritisak na UN-ova glavnog tajnika kako bi osudio izvješće i da će od njega zatražiti da ga povuče”, rekla je Khalaf na svojoj tiskovnoj konferenciji.

“Uobičajeno je da zločinac napada one koji staju u obranu njegovih žrtava, ali ne mogu prihvatiti da budem izložena takvu pritisku”, rekla je u svojoj ostavci Guterresu.

Komentiraj