Grčki premijer Aleksis Cipras najavio je u četvrtak svoju ostavku i raspisivanje izvanrednih izbora. Tu je odluku objavio u televizijskom obraćanju, rekao je kako nakon što je potvrđen dolazak prve tranše ima moralnu dužnost zatražiti od grčkog naroda da donese svoju presudu. Dodao je kako će zatražiti glasovanje grčkog naroda kako bi se nastavilo s programom njegove vlade, piše BBC.

Cipras je rekao kako će Grci morati odlučiti je li ih kod vjerovnika predstavljao hrabro. Najavio je i kako će kasnije navečer predsjedniku Prokopisu Pavlopoulosu podnijeti ostavku.

 

  • Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker napisao je na Twitteru kako ‘brzi grčki izbori mogu biti način da se proširi podrška sorazumu o spašavanju’.

 

Ako vlada podnese ostavku u roku od godinu dana od izbora, ustav tada nalaže predsjedniku da od druge po veličini stranke, u ovom slučaju konzervativne Nove demokracije, zatraži formiranje nove administracije. Ako ni to ne uspije, sljedeća stranka po veličini mora dobiti priliku. Ipak, analitičari kažu kako obje strane mogui odustatati i dopustiti da predsjednik raspiše prijevremene izbore.

Cipras je suočen sa pobunom unutar svoje stranke Syrize zbog novog sporazuma o spašavanju Grčke koji je dogovoren s međunarodnim vjerovnicima. Grčka je u četvrtak dobila prvu tranšu od 13 milijarde eura, što će zemlji omogućiti da vrati dug Europskoj središnoj banci i izbjegne neizvršenje obveza. Mjere štednje potrebne za ovaj sporazum naljutile su mnoge u Syrizi.

Cipras je morao pristati na daljnje bolne rezove u državnom sektoru, uključujući dalekosežne reforme mirovinskog sustava u zamjenu za sporazum o spašavanju i ostanak Grčke u eurozoni. Cjelokupni paket spašavanja vrijedan je oko 86 milijarde eura rijekom tri godine.

Komentiraj