Britanski veleposlanik u Europskoj uniji Ivan Rogers nenadano je podnio ostavku, manje od tri mjeseca do početka pokretanja postupka izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Unije, izvješćuje u utorak Financial Times.

Prema pisanju lista, stalni britanski predstavnik u EU je svom osoblju danas kazao da ranije napušta dužnost ne objasnivši razloge svoje odluke.

“Ovaj potez slabi šanse premijerke Therese May da s Bruxellesom sklopi dobar sporazum o razdruživanju. Rogers je bio jedan od rijetkih ljudi u vrhu britanske vlade koji je razumio EU”, kazao je Charles Grant iz nezavisne ustanove Centre for European Reform (CER).

Ovo je druga ostavka nekog visokog britanskog dužnosnika u EU. Prije Rogersa ostavku je u lipnju podnio Jonathan Hill, povjerenik u Europskoj komisiji.

Premijerka May službene će pregovore o Brexitu početi do kraja ožujka. Mogli bi to biti najsloženiji pregovori u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Komentiraj

FOTO:EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.