OSTALI NISU OPTIMISTIČNI Zelenski vjeruje da će konferencija u Švicarskoj pojačati pritisak na Moskvu

Autor:

epa11411820 Ukraine's President Volodymyr Zelensky (R) and Swiss Federal President Viola Amherd (L) deliver a press statement during the Summit on Peace in Ukraine, in Stansstad near Lucerne, Switzerland, 15 June 2024. International heads of state gather on 15 and 16 June at the Buergenstock Resort in central Switzerland for the two-day Summit on Peace in Ukraine.  EPA/MICHAEL BUHOLZER / POOL EDITORIAL USE ONLY

EPA/MICHAEL BUHOLZER / POOL EDITORIAL USE ONLY

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski vjeruje da će mirovna konferencija u Švicarskoj pojačati pritisak na Moskvu, ali ostali sudionici konferencije nisu tako optimistični.

Dvodnevni sastanak predstavnika 92 država i osam međunarodnih organizacija ponovno u prvi plan dovodi zamisao o tomu da se zajedničkim naporima može zaustaviti rat i da se mogu uspostaviti povjerenje i mir, rekao je Zelenski, a potom su izaslanstva započela s raspravama.

“Uspjeli smo dati priliku diplomaciji”, rekla je švicarska predsjednica Viola Amherd te dodala: “Naši su ciljevi skromni.”

OŠTEĆENA INFRASTRUKTURA SAD obećao veliki paket pomoći za energetski sektor Ukrajine

Pojasnila je da je cilj konferencije potaknuti proces za stvaranje trajnog i pravednog mira. Istaknula je da je za to ključan značaj međunarodnog prava kao temelja međunarodnog poretka.

Ruski napad ga krši na vrlo ozbiljan način“, rekla je Amherd.

Rusija nije pozvana na konferenciju, a ondje ne dolazi ni predstavnik Kine, važan saveznik Moskve.

Ako postoji i minimalna nada za ostvarenje konkretnih rezultata, samit se smatra važnim znakom međunarodne solidarnosti s Ukrajinom.

Značajan je i za postizanje najšire međunarodne potpore za ukrajinski mirovni plan uz potpuno povlačenje Rusije s ukrajinskog teritorija, navodi Reuters.

‘PROPAGANDA!’ Giorgia Meloni o Putinovom prijedlogu: Kijevu poručuje da se mora povući iz Ukrajine…

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.