OSTAJU POSLJEDICE Preživjeli su ebolu, ali su zadobili zdravstvene probleme

facebook.com

Tisuće ljudi u zapadnoj Africi koji su uspjeli preživjeti ebolu suočavaju se s kroničnim problemima poput bolova u zglobovima te upalama očiju koje mogu dovesti i do sljepila, upozorili su stručnjaci.

 

  • Preživjeli koji su imali jake simptome ebole najviše su izloženi riziku od medicinskih problema u budućnosti, kazali su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije

 

“Svijet se nikad dosad nije suočio s tako velikim brojem preživjelih od zaraze ebolom”, rekao je Anders Nordstrom, predstavnik WHO-a u Sijera Leoneu koji je sudjelovao na petodnevnoj konferenciji održanoj ovaj tjedan o preživjelima od ebole.

“Imamo 13 tisuća preživjelih u tri zemlje (Gvineja, Liberija i Sijera Leone). To je nova situacija – i s medicinskog i sa socijalnog stajališta”, rekao je novinarima.

 

  • Daniel Bausch iz WHO-ovog tima koji se brine o preživjelima kazao je da oko polovica onih koji su pobijedili virus danas prijavljuje bolove u zglobovima a neki i tako jake da ne mogu raditi. Probleme s očima prijavilo je oko 25 posto preživjelih

 

Teže su mjerivi ali isto tako ozbiljni problemi povećana stopa depresije, posttraumatski stresni poremećaj i socijalna isključenost.

U posljednjoj epidemiji ebole u zapadnoj Africi zaraženo je bilo 27 000 ljudi.

Komentiraj