OSTAJE U BRITANSKIM RUKAMA Vlada se protivi stranom preuzimanju BP-a

[quote_box_center]

  • Tu poruku vlada je poslala nakon što je Royal Dutch Shell sklopio ugovor o kupnji BG grupe za 70 milijardi dolara, što je izazvalo nagađanja o većem valu konsolidacije u naftnom sektoru, sličnom onom krajem 1990-ih

[/quote_box_center]

Britanska vlada u odlasku poručila je kako želi da naftna kompanija British Petroleum (BP) ostane u britanskim rukama i da će se usprotiviti bilo kakvom njezinom preuzimanju, izvijestio je Financial Times.

Tu poruku vlada je poslala nakon što je Royal Dutch Shell sklopio ugovor o kupnji BG grupe za 70 milijardi dolara, što je izazvalo nagađanja o većem valu konsolidacije u naftnom sektoru, sličnom onom krajem 1990-ih.

Britanski dužnosnici su poručili da će vlada biti “skeptična” oko svakog preuzimanja – čak i ako ono bude uključivalo Royal Dutch Shell – jer želi da zemlja ima dvije velike svjetske naftne kompanije, izvijestio FT.

Dužnosnici su kazali da vlada na raspolaganju ima nekoliko formalnih ovlasti za blokiranje te ponude, želeći time odvratiti bilo kojeg stranog ponuditelja od davanja ponude, izvijestio je FT. BP nema komentara na to izvješće. Predstavnici vlade također su odbili komentirati.

“Vlada razgovara o širokom rasponu britanskih poduzeća, kao što se i očekuje. U britanskom je interesu da britanske tvrtke budu konkurentne i uspješne u zemlji i inozemstvu”, navodi FT objavu britanske vlade.

Vladu, na čelu s Konzervativnom strankom premijera Davida Camerona, čekaju izbori 7. svibnja.

Upozorenje svakom potencijalnom ponuditelju za BP nije prvo takve vrste. Prije pet godina, kada su cijene dionica BP-a pale zbog izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu, britanska vlada je također analizirala vjerojatnost moguće neprijateljske ponude za BP i načine kako odgovoriti na njih, kazali su izvori iz industrije. Britanija inače slijedi laissez-faire pristup preuzimanjima, ali je prošle godine postrožila svoje stajalište nakon ponude američkog Pfizera za britanskog proizvođača lijekova AstraZenecu.

Komentiraj

Source:D.V./HINA