Ospice u Splitu, hospitaliziran 35-godišnji Šveđanin porijeklom iz BiH

Pixabay

U ponedjeljak je u splitskom KBC-u ospicama hospitaliziran 35-godišnji Šveđanin, inače porijeklom iz BiH, javlja Radio Dalmacija.

“U Split je došao već u inkubaciji, zarazio se najvjerojatnije u BiH. Sve je pod kontrolom, kontakti su evidentirani, provjeren je cjepni status i sve koje je trebalo cijepit cijepljeni su. On je djelomično cjepljen, klinička slika u takvim situacijama je lakša kada je osoba primila dio cjepiva. možemo očekivati ovalkvih situacija, turistička sezona je u tijeku i dlaze nam ljudi iz cijelog svijeta”, kazao je šef službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo u Splitu Ivo Petrić.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavilo je upute za sve koji sumnjaju na ospice. Prenosimo ih u cijelosti:

“Obavještavamo sve građane koji razviju simptome koji mogu upućivati na početne simptome ospica (povišena temperatura, curenje nosa, kašalj, crvenilo očiju), a iz bilo kojeg razloga sumnjaju da su se zarazili virusom ospica (npr. bili su u kontaktu s osobom oboljelom od ospica ili s osobom koja je imala osip uz povišenu tjelesnu temperaturu, u zadnjih 3 tjedna od pojave simptoma bili su u zdravstvenoj ustanovi) da učine sljedeće:

Ne odlaze u ordinacije liječnika obiteljske medicine, pedijatara, zavode za hitnu medicinu već da se PRVO telefonom jave svom liječniku obiteljske medicine / pedijatru i pojasne im simptome.

U slučaju opravdane sumnje, liječnik obiteljske medicine/pedijatar uputit će pacijenta direktno na Infektološki odjel OB Dubrovnik i to na stražnji ulaz bolnice (cestom iza glavnog ulaza u bolnicu). Treba paziti da pri tome budu u kontaktu sa što manjim brojem ljudi.

Ove upute trenutno su važeće i podložne su promjenama sukladno razvoju situacije.

Pozivamo sve roditelje/skrbnike/staratelje da cijepe svu necijepljenu djecu. Također, pozivamo na cijepljenje sve nezaštićene zdravstvene radnike i radnike dječjih vrtića”, navode iz HZJZ-a.

Komentiraj