‘Osoba koja nije za uvođenje građanskog odgoja ne može biti na čelu procesa’

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras izjavio je u srijedu kako osoba koja nije za uvođenje građanskog odgoja u obrazovni sustav ne može biti na čelu cijelog tog procesa, komnetirajući prijepore oko mogućeg izbora Matka Glunčića za šefa Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme.

“U Saboru će biti veliki broj glasova za ratifikaciju Istanbulske konvencije, čime će Hrvatska napraviti korak naprijed, a čini se da nas premijer Plenković i kolege iz HDZ-a žele imenovanjem Matka Glunčića vratiti dva koraka unazad. Time bi se učinio ustupak glasnogovornicima ekstremno desnih stavova”, rekao je Maras novinarima u Saboru.

Za premijera Andreja Plenkovića rekao je da balansira između “određenih desnih interesnih skupina”. Maras je rekao kako premijara poziva da “nas ne vraća dva koraka unazad nego da imenuju osobu koja vjeruje u kurikularnu reformu i želi za našu djecu moderno obrazovanje”.

Na pitanje vjeruje li da će ministrica Divjak napustiti Vladu ako Glunčić bude imenovan uzvratio je kako HNS-u ne vjeruje ništa.

“Ništa ja ne vjerujem HNS-u. Znate da su oni u Sabor izabrani glasovima birača koji ne žele Plenkovića na čelu Hrvatske, a sad njemu drže većinu. Mislim da je HNS vezan da ovaj mandat odradi do kraja. Kad bi pristali na ovo imenovanje i nakon toga ostali u Vladi samo bi potvrdili da im ništa ne treba vjerovati”, rekao je Maras.

SDP-ovac je komentirao i situaciju sa zagađenjem vode u Slavonskom Brodu rekavši kako je u “toj situaciji evidentna i politička i kaznena odgovornost”.

“Vlada mora na sebe preuzeti političku odgovornost, raščistiti sve do kraja, djelovati brzo i učinkovito i kazniti krivce u tom sustavu. Ovo je prevelika stvar da bismo se igrali mačke i miša. Nije dovoljno da ministar kaže da će za 15 dana građani imati vodu iz nekog drugog vodovoda. Ljudi već tjednima nemaju čistu vodu, zdravlje im je ugroženu i tu postoji velika politička odgovornost nekoga u sustavu. Ukoliko se brzo ne reagira to će biti ministar, a može biti i premijer”, ustvrdio je Maras.

Komentiraj