Osnovano povjerenstvo za nabavu borbenog zrakoplova

Hrvatska je Vlada na današnjoj sjednici osnovala Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona, u skladu sa zaključcima Vijeća za obranu i Odbora za obranu Hrvatskoga sabora da Hrvatska treba očuvati sposobnost zaštite zračnog prostora vlastitim borbenim zrakoplovima.

Ministar orbane Damir Krstičević rekao je kako je to strateški projekt cijele države visoke financijske vrijednosti, koji mora biti transparentan i zakonit. “Smatram da Hrvatska vojska i država nisu iste sa i bez nadzvučne borbene komponente hrvatskog ratnog zrakoplovstva. S borbenim zrakoplovstvom jače su i Hrvatska vojska i hrvatska država”, naglasio je.

Zadaća Međuresornog povjerenstva je da pripremi i provede postupak nabave višenamjenskoga borbenog aviona te predloži Vladi i drugim nadležnim tijelima donošenje odgovarajućih odluka. Povjerenstvo treba pronaći i moguće opcije za obuku pilota za višenamjenski borbeni avion te u vezi s time predložiti Vladi i drugim nadležnim tijelima donošenje odgovarajućih odluka.

Članovi povjerenstva su: predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić i direktor Glavnog stožera Oružanih snaga viceadmiral Robert Hranj. U Povjerenstvu su i savjetnik predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora Igor Dragovan, potpredsjednik toga Odbora Anđelko Stričak, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadni general Ivica Kinder, posebni savjetnik predsjednika Vlade Robert Kopal, zamjenica glavne tajnice Vlade Ivona Ferenčić, pomoćnica ministra financija i glavna državna rizničarka Ivana Jakir-Bajo, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Vice Skračić, pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Zvonimir Novak, zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, te brigadiri Davor Tretinjak i Željko Ninić iz Samostalne služba za upravljanje projektima Ministarstva obrane.

Komentiraj