Osnovana prva iranska baptistička zajednica u Hrvatskoj

Borna Filic/PIXSELL

Prva iranska baptistička zajednica HAMGAM, odnosno prva iranska slobodna kršćanska zajednica u Hrvatskoj sa skupinom od 30 vjernika i prijatelja kršćanske vjere osnovana je u Zagrebu pod okriljem Baptističke crkve Malešnica i pastorom Mihalom Krekom, priopćeno je u nedjelju iz te crkve.

Iranska kršćanska zajednica u Zagrebu okuplja iranske izbjeglice, tražitelje međunarodne zaštite koji su u Hrvatsku pristigli poradi ozbiljne ugroze vjerskih sloboda, a time i ugroze njihovih života. Riječ je o izbjeglicama koji su svojim vlastitim izborom napustili islam i prihvatili kršćanstvo. Dio izbjeglica učinio je to još u Iranu, a neki među njima prihvatili su kršćanstvo u danima izbjeglištva, navodi se, među ostalim, u priopćenju.
Pastor Mihal Kreko, čija je Baptistička zajednica pružila duhovno utočište skupini iranskih izbjeglica, istaknuo je da “što se Ustava Republike Hrvatske i hrvatskih zakona tiče, prepoznavanje i uživanje ljudska prava i religijskih sloboda Hrvatska se nalazi na samom vrhu demokratskih država Europe i svijeta. Kao takva Hrvatska ima obvezu prema međunarodnoj zajednici i UN-u prihvatiti tražitelje međunarodne zaštite čije su slobode i životi ugroženi zbog ozbiljnih narušavanja vjerskih sloboda u matičnim zemljama tražitelja zaštite, naglasio je pastor Kreko.

Dodao je kako “njegova crkvena zajednica podupire pravo svih izbjeglica koji traže zaštitu u Hrvatskoj zbog ratnih stradanja na Bliskom istoku bez obzira na njihovu vjersku pripadnost tražitelja azila, a posebno izbjeglice iz Irana koji su izrazom slobodnog izbora prihvatili kršćanstvo, budući da prepoznaju u kakvu će pogibelj biti bačeni u slučaju nerazumijevanja hrvatskih vlasti prema njihovom potraživanju da im se odobri trajni ostanak u RH”.
Većina članove iranske kršćanske zajednice HAMGAM u Zagrebu očekuju rezultate Ministarstva unutarnjih poslova o statusu njihova ostanka u Hrvatskoj. Žive u centru za privremeni prihvat izbjeglica u hotelu Porin u Zagrebu, stoji u priopćenju.

Komentiraj