Osnivanje Fonda za obnovu podržala Skupština Zagrebačke županije

Skupština Zagrebačke županije u utorak je podržala osnivanje Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, zbog šteta od potresa, kojega će 70 posto sufinancirati Vlada, 20 posto Grad Zagreb i po pet posto Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija.

 

Temeljem Osnivačkog ugovora, Zagrebačka županija imenovat će jednu osobu u Upravno vijeće Fonda koji će imati deset članova.

Prema podacima zaprimljenim od gradova i općina s područja Zagrebačke županije, u potresu 22. ožujka oštećeno je 500 objekata, a šteta se procjenjuje na 50 milijuna kuna, priopćeno je sa sjednice Skupštine Zagrebačke županije.

Županijski vijećnici su na današnjoj sjednici Skupštine prihvatili i Izvješće o radu župana Stjepana Kožića za prvih šest mjeseci ove godine te polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, prema kojem su za konsolidirani ili ukupni proračun ostvareni ukupni prihodi u iznosu od oko 493.961.839 kuna i ispunjeni su na razini 41,93 posto plana.

U istom razdoblju ostvareni rashodi iznose oko 425.102.738 kuna, što predstavlja 36,09 posto plana.

Ukupni prihodi koji se odnose na Županijski dio proračuna ostvareni su u iznosu od oko 183.499.957 kuna i ispunjeni su na razini 39,57 posto plana, dok su ostvareni rashodi u iznosu oko 124.661.347 kuna tj. 26,88 posto plana. Zbog smanjenja gospodarske aktivnosti uslijed koronavirusa županijski dio proračuna ostvario je 3,49 posto manje prihoda.

Istaknuto je i kako učenici i studenti Zagrebačke županije uskoro mogu očekivati raspisivanje natječaja o dodjeli stipendija za ovu školsku godinu koja iznosi 1200 kuna mjesečno za studente i 600 kuna mjesečno za učenike.

Većinom glasova vijećnika odbačen je prijedlog kluba SDP-a da se u dnevni red sjednice uvrsti rasprava o predsjedniku Županijske skupštine Zagrebačke županije Mati Čičku.

SDP Zagrebačke županije zatražio je u utorak razrješenje načelnika Rugvice Mate Čička (HDZ) s dužnosti predsjednika Skupštine Zagrebačke županije zbog, kako su ustvrdili, sumnje u zloporabu položaja i umiješanost u aferu Janaf. Čičak je te navode u više navrata odbacio.

Komentiraj