Osmi potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj

Prema posljednjim informacijama, u Hrvatskoj je osam zaraženih koronavirusom. Petero oboljelih je u Rijeci, a troje u Zagrebu.

“Iz klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno osmero oboljelih, a riječ je o bliskom kontaktu osobe iz Rijeke”, potvrdili su iz Stožera civilne zaštite, piše N1.

Kako javlja N1, osma oboljela je kći zaraženog iz Rijeke.

Kako je dosad poznato prva osoba koja je zaražena bila u Rijeci je čovjek u pedesetim godinama koji je radio u tvornici u Italiji, nakon njega pozitivni na koronavirus bili su njegova žena i njezin brat. Jučer je stigla vijest kako je još jedna bliski kontakt zaraženih također pozitivan na koronavirus. Novi potvrđeni slučaj zbroj dovodi do pet oboljelih osoba u Rijeci.

Upute Stožera civilne zaštite

Stožer civilne zaštite apelirao je na sve koji su bili na područjima zahvaćenim koronavirusom da, u interesu javnog zdravlja, ne dolaze na javna okupljanja. To se odnosi na osobe koje su bile na području Kine, Hong Konga, Japana, Singapura, Južne Koreje, talijanskih pokrajina Lombardije, Veneta, Emilia Romagne i Pijemonta te Irana.

Građanima stožer preporučuje i da se pri pozdravljanju ne rukuju jer je to mogući način prijenosa virusa.

Iz Stožera civilne zaštite kazali su i da osobe u tranzitu kroz Hrvatsku ne prolaze proceduru stavljanja pod epidemiološki nadzor, sukladno uputi HZJZ-a, kao i da su pripremljene upute za vozače koji svakodnevno putuju u epidemiološki ugrožena područja. “Zbog njihove samozaštite nužno je korištenje zaštitne opreme. S tim u vezi, definiran je poseban režim prema navedenima koji će primjenjivati granična policija i Državni inspektorat”, stoji u objavi SCZ-a.

Svi oni koji imaju simptome prehlade, a nisu u posljednjih 14 dana bili u Kini, Hong Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i pogođenim područjima Italije, ne trebaju se javljati epidemiolozima, već se mogu obratiti svom liječniku obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom epidemiologu, čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112, dok se oni koji kašlju i imaju povišenu temperaturu te druge znakove prehlade, a boravili su u protekla dva tjedna u navedenim državama, moraju javiti nadležnom epidemiologu kako bi dobili daljnje upute.

Komentiraj