Oslobođeni Britanac: “Tretirali su me gore nego psa, svakog smo jutra morali pjevati rusku himnu”

Britanac Aiden Aslin, koji je peoteklog tjedna oslobođen iz ruskog zarobljeništva, zajedno s još devetoricom stranaca, među kojima je i Hrvat Vjekoslav Prebeg, u razgovoru za The Sun rekao je da su ga ‘tretirali gore nego psa’ i pet mjeseci držali u samici.

Ispričao je da su ga Rusi izboli, pa ga pitali želi li brzu ili ‘lijepu smrt’. Također, naveo je da su zatvorenici svakog jutra morali pjevati rusku himnu. “Ako ju niste otpjevali, bili biste kažnjeni. Dobili biste batine”, rekao je za Sun. Batina je, kaže, dobio zbog svojih tetovaža – naime, tetovirao si je ukrajinski trozubac.

Aslin je zarobljen u travnju dok se borio u jugoistočnom gradu Mariupolju. Na suđenju u Donjecku rečeno mu je da će biti osuđen na smrtnu kaznu.

Ispričao je da u ćeliji za dvije osobe bio s njih četvoricom te da je morao spavati na prostirci prepunoj ušiju. “Nismo mogli ići na WC kako treba jer – nismo imali WC”, rekao je i dodao da su za obavljanje nužde koristili prazne boce.

Za Sun je rekao i da preživio tri tjedna jedući samo komadiće kruha i vodu. U ćeliji je postojao prozor, ali nije imao “ništa što bi nas zaštitilo od vanjskih elemenata”, rekao je, zbog čega je bilo jako hladno. Kada je Rusima rekao da je iz velike Britanije, zaključio je, odmah je dobio šakom u nos.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]